DELA

Privata bilder hamnade på porrforum

Hon är sjutton år gammal och står i vattnet i bikini. Hon vinkar glatt mot kameran. En vanlig semesterbild, tagen av någon i kompisgänget, aldrig uppladdad på nätet.
För ett par veckor sedan hittade hon bilden på en svensk porrsajt.
– Det är ingen pornografisk bild överhuvudtaget. Den kunde ha funnit på vilken webbsida som helst som handlar om att fira semester, säger hon.
Vi kallar dem Kajsa och Stina, för de vill vara anonyma. De är födda 1987 och 1985 och har inte känt varandra tidigare. Den 12 maj mailade en bekant till Stina och berättade att hon finns med på en bild på ett svenskt porrforum. Hon skapade ett användarkonto och hittade sig själv på fyra bilder, en av dem tagen i ett väldigt privat sammanhang, inte heller den någonsin uppladdad på nätet. Hon kände också igen några andra åländska tjejer, bland annat Kajsa, och kontaktade henne.
– Vi har kontaktat dem vi känner igen. Det finns ett par tjejer som förekommer på väldigt blottande och intima bilder och dem skulle vi gärna få tag på, men vi vet inte vilka de är.

Historien började förra våren, när en tjugoårig åländsk kvinna upptäckte sig själv på en bild på samma sida. Då handlade det om en omfattande mängd bilder som stulits från Facebook och Bilddagboken och lagts upp på sidan av okända användare. Bilderna hade alltså i första hand laddats upp av tjejerna själva, men på helt andra forum.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!


Sara Othman


sara.othman@nyan.ax