DELA

Presidenten fick Joel-inspelningar

Nu kan president Tarja Halonen sitta hemma på Talludden och återuppleva minnena från premiären på operan ”Joel” i somras. Kompositören Nikolo Kotzev och librettisten Lars Huldén har träffat presidenten och överräckt både cd och dvd.
Nik Kotzev berättar att man fick möjlighet att träffa presidenten i samband med att en utställning med foton tagna av diplomater i Finland öppnades i Helsingfors den 26 januari.
– Bulgariens ambassadör, som också var med på premiären av Joel-operan i somras, var den som tog initiativet till fotoutställningen och därför blev jag och min sambo inbjudna, berättar Kotzev.

Skulle träffa Huldén
Han säger att man i samband med Helsingforsbesöket också planerade att träffa Lars Huldén. Men när man sedan fick höra att även presidenten skulle komma till vernissagen ordnades det också med en inbjudan för Huldén och ett tillfälle att överräcka inspelningarna från Joel-operan.
– Det var i själva verket ambassadörens förslag och ambassaden kontaktade presidentens adjutant och ordnade saken, säger Kotzev.

Trevlig pratstund
Han berättar att man fick en angenäm pratstund med presidenten som tyckte att Joel-operan var en fantastisk upplevelse.
– Lite senare under vernissagen kom presidenten sedan tillbaka till oss och undrade hur det gått med försöken att exportera operan.
Kotzev berättade att man haft vissa kontakter med operan i Sofia i Bulgarien och hoppas kunna få den spelad där.
– Jag sade också att vi om det lyckas bjuder in presidenten till premiären och hon önskade oss lycka till.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax