DELA

Politiker provade på avbytarjobb

Drömmen för mjölkbönderna Per-Ole och Yvonne Mattsson är ett robotiserat lantbruk. Men det är sannolikt en omöjlig dröm. Nu kan de bara hoppas att politikerna inte drar in mer på avbytarservicen.
Socialdemokratiska lagtingsgruppen besökte mjölkgården i onsdags.

Klockan är 04. 30 när Per-Ole Mattsson i Sund Hulta kliver upp för att gå ut och mjölka de 26 mjölkkorna. Tre timmar tar förmiddagspasset i ladugården. Så ser det ut varje morgon.
Därefter ska kor semineras, åkern plöjas och papper skrivas. Maskiner och kalvar ska flyttas och korna ska träffa veterinären.
Mellan klockan fyra och sju på eftermiddagen är det sedan dags för ett ladugårdspass igen.
– Jag brukar säga att om vi jobbar åtta timmar per dag så är vi lediga, säger Yvonne.

Debatten har gått het mellan jordbrukare och politiker det senaste året. Förra året bestämdes att de åländska jordbrukarna ska betala 15 euro per avbytare per dag och i budgeten för 2010 minskade medlen för avbytarservicen från 877.000 till 636.000 euro.
I dagsläget har lantbrukarna rätt till 33 dagar ledigt per år och de budgeterade pengarna kommer inte att räcka. Och tanken är att medlen ska sänkas ännu mer nästa år.

Politiker i arbete
I onsdags kväll fick Yvonne och Per-Ole möjlighet att visa politikerna vad avbytarbetet egentligen innebär när den socialdemokratiska lagtingsgruppen kom på besök.
– Med tanke på hur hårda i tonen de varit i debatten är de förvånansvärt förstående, säger Yvonne när hon delegerat ut arbetsuppgifter åt politikerna.
Camilla Gunell, Carina Aaltonen och Barbro Sundback får, trots viss korädsla, både ströa sågspån åt korna, mjölka och ge dem halm. De konstaterar att de åländska jordbrukarnas rätt till vikarie vid vårdledighet är en droppe i havet jämfört med fastlänningarnas 100 dagar.

Ett längre reportage kunde du läsa i torsdagens Nya Åland

tanja.lonnqvist@nyan.ax