DELA

Polisexpert: Vi lär aldrig kunna fälla någon

Kreditkortskapningar kan vara lönsamma och straffen är låga. Därför blev de snabbt populära bland tidigare värdetransportrånare i Sverige.
Det berättar Kaj Hahne vid Sstockholmspolisens bedrägerirotel.
– Och vi lär aldrig kunna fälla någon, säger han uppgivet.
Kortkaparna har olika strategier. Men det börjar alltid med att de får tillfälle att fotografera ett kreditkort eller skriva av uppgifterna på kreditkort.
– Vanligtvis är det när kunden släpper kortet ifrån sig i restaurangmiljö.
Ett mms-foto taget i smyg med mobilkameran skickas till en medbrottsling på ett internetkafé som snabbt öppnar ett konto på en spelsajt. Sedan spelar man bort pengar från kreditkortägarens konto.
– Det kallas ship dumping, när man medvetet spelar för att förlora. När vi förhört personer som vi misstänker att ägnat sig åt sånt säger de att de slarvat eller att de tryckt på fel knapp. En påstod att han trodde att han satsade 2.000 i ett spel, men att han slarvade och satsade 200.000. De har alltid bra förklaringar och det är svårt som attan att bevisa att någon ljuger.

Livets ord-offer
Ett stort antal kort kapades i fjol i Uppsala. Den gemensamma nämnaren var en grillbar i staden. Församlingen Livets ord hade haft en konferens tvärs över gatan och många av deltagarna använde kreditkort när de betalade för snabbmaten.
Och sedan tömdes deras konton via spelsajter.
– När vi frågade Livets ord-medlemmar om de hade öppnat spelkonton blev de förstås arga, säger Kaj Hahne.
Bedrägerierna upphörde efter att polisen besökt grillbaren. Men ingen åkte fast.

Brott som lönar sig
Brottslingar som tidigare ägnat sig åt annan verksamhet blev kortkapare i stället.
– I Sverige har vi relativt låga straff för bedrägerier. Om ett viss brottslighet ger mera pengar och lägre straff blir det intressant. Vi har haft in personer för förhör som vi vet att varit inblandade i den här sortens brott som har varit värdetransportrånare tidigare.

PATRIK DAHLBLOM