DELA

Polisen utreder bockbranden

I jul skulle bli den fjärde gången Geta centrum pryddes av den stora granrisklädda julbocken, men någon ville annorlunda.
Under julaftonsnattens småtimmar fattade den eld, och synbarligen inte på naturlig väg.
– Jag förstår inte varför det måste ske, under julen ska man ju leva i fred, säger en besviken Kurt Skogberg, en av dem som byggt Getas bock under de senaste åren.
Har ni hört något i bygden om vem som kunde ligga bakom dådet?
– Nog har man väl hört någon gång att någon skulle tycka det var roligt att elda upp den. Nej, vi har inga misstankar, men det verkar ju som en fyllegrej, säger Skogberg.
Getabocken har varit ett mycket uppskattat inslag i bygdens julfirande, och också som en symbol för kommunen, som ju har just en getabock i sitt vapen.
Kurt Skogberg medger att han och hans byggarvänner känner sig lite bittra över det inträffade.
– Den är helt och hållet förstörd, bara bakbenen kvar. Men vi har bestämt att den får stå som den är till allmänt beskådande åtminstone till tredjedag jul.
Getabocken byggs med frivilliga krafter, i år med hjälp av omkring åtta man, och dessutom var Marthaföreningen med och serverade glögg och pepparkakor under byggets gång.

Tidningsrester
Polisen är inkopplad i fallet, och var på plats redan under julnatten för att inspektera brottsplatsen.
– Det fanns tidningsrester på platsen, vilket tyder på att den tändes på, säger överkonstapel Göran Johansson.
Utöver det är ledtrådarna tunnsådda.

Flamskydd
I den svenska staden Gävle byggs varje år, sedan 1966, en stor getabock, som oftast möter samma öde som Getas bock i år.
I år, 40-årsjubileet till ära, hade den dock smorts in med ett flamskyddsmedel som förväntades sätta stopp för ofoget, och mycket riktigt har den sluppit brinna ner i år, trots ett tappert försök som dokumenterades av Aftonbladet.se.
Aftonbladet intresserade sig också för för det åländska fallet, och hörde av sig till Nya Åland för att få en bild på Getas nerbrunna bock.

henrik.jansson@nyan.ax