DELA

Perämaa försvarar Postens annons

LAGTINGET. Då de traditionella brevförsändelserna minskar kommer postkontor- och ombud ute i kommunerna att bli beroende av pakethanteringen. Därför är det motiverat att Posten Åland uppmanar till internethandel, tycker finansminister Mats Perämaa (Lib).
Köp dina julklappar på nätet! Det uppmanar Posten Åland ålänningarna i tidningsannonser:
”Du kan bekvämt att sitta hemma i soffan och beställa varor från hela världen och sedan vänta på att de skickas till dig med posten”, står det i reklamen.
– Man uppmanar folk att aktivt vända sig bort från lokala butiker och leverantörer, detta samtidigt som dess ägare proklamerat företagsamhetens år 2009, menar Mika Nordberg (Ob).
Han är kritisk till att landskapsägda Posten Åland uppmanar ålänningarna att köpa sina julklappar på nätet och att man i annonsen dessutom hänvisar till en finskspråkig sida.
Är det här lämpligt – särskilt nu under Företagsamhetens år?, undrar han i en enkel fråga till landskapsregeringen.

LR ger direktiv
Posten Åland ombildades för elva månader sedan till ett aktiebolag, säger Mats Perämaa.
– Tanken med det var att Posten ska driva sin verksamhet mer affärsmässigt. Styrelsen och ledningen sköter det operativa och tar det dagliga ansvaret för verksamheten.
Uppdraget är att bedriva en så effektiv verksamhet som möjligt. Man ska se till att det finns postverksamhet av det traditionella slaget ute i alla kommuner.
Ägaren kan utöver det ge direktiv åt bolaget.
– Landskapsregeringen har sagt att Posten ska driva verksamheten så att det förtroendet för Posten finns kvar hos ålänningarna.
Det förtroendet är, menar Perämaa, orubbat i dag.

Pakethanteringen viktig
Ägaren – skattebetalarna – måste ju ändå få komma med önskemål om hur affärsverksamheten, tycker Mika Nordberg. Han vill veta om Mats Perämaa anser att samhällets intressen tas tillvara.
Finansministern tror att den traditionella postverksamheten kommer att ändras de kommande åren. Brevförsändelser från myndigheter och banker får stå tillbaka för försändelser i elektronisk form.
– Då återstår pakethanteringen. Postens ledning gör rätt till den delen att man försöker sporra pakethantering så att man lättare kan motivera bibehållen service ute i kommunerna.

Verksamhetsgrund
Konkurrenssituationen mellan försäljning i butik och på nätet kommer att finnas också i framtiden, säger Perämaa. Man kan inte göra det omöjligt för Posten Åland att vara en aktör i de sammanhangen.
Det är inte pakethanteringen som Posten Ålands verksamhet bygger på i dag, menar Mika Nordberg.
– Det är bara en liten del. Postens omsättning bygger på det åländska skatteundantaget.
Kan ministern tänka sig att sälja ut den verksamhet som bygger på pakethanteringen?, undrade Nordberg men fick inget klart svar. Mats Perämaa var dock kritisk till hänvisningen till en finländsk internetsida.
– Det har gått för långt. Till den delen kan jag säkert säga att det knappast kommer att upprepas.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax