DELA

Pendlarrådet hade första mötet

Sista fredagen varje månad under sista färjturen från Grisslehamn träffas Eckerölinjens ledning pendlarna.
– Den som har synpunkter och vill vara med i pendlarrådet får gärna höra av sig, säger koncern-vd Björn Blomqvist.
I fredags höll pendlarrådet – pendlare och företrädare för Eckerölinjen – sitt första möte ombord. Björn Blomqvist, som var med på träffen, berättar.
– Idén kom upp när jag diskuterade med en av pendlarna, Brittmarie Winter, på rederistämman i början av sommaren. På sista fredagsturen åker många pendlare med, och därför tyckte vi att det skulle passa att träffas då.
Med från Eckerölinjen var, förutom Björn Blomqvist, Tomas Karlsson som är operativ chef för ombordverksamheten, intendent Johnny Karlström och köksmästaren Joakim Nordberg. Ett femtontal pendlare utnyttjade möjligheten att föra fram åsikter.
– En synpunkt från pendlarna åtgärdades direkt. Det gällde matportionernas storlek ombord. Det är klart att man ska bli mätt, och om man betalat för en fullstor portion så ska man kunna hämta mera.


Plats för hundar
Annat som kom fram var till exempel allergikernas situation. I bufférestaurangen är informationen om gluten och laktos tydlig, men inte när det gäller cafeteriamaten – något som nu ska åtgärdas. En annan sak gällde hundarna ombord – var ska de hålla till för att pälsdjursallergiker inte ska bli lidande?
– Nu försöker vi styra de passagerare som har hund till ett visst område ombord. Men också det ska vi skylta bättre, säger Björn Blomqvist.
Turlistan är ett annat återkommande ämne för synpunkter.
– Vi gick igenom den information som gavs på bolagsstämman. Ingen är ju glad om man bokar och blir utan plats, men för vår del handlar det mycket om hur många bilar och passagerare vi kan ta och vilken beläggningen är.


”Bra diskussion”
På stämman påpekade han att beläggningsgraden är långt ifrån hundraprocentig på avgångarna.
– På pendlarrådets möte gick vi igenom vad som förändrats genom åren – till exempel att marginalen på taxfreehandeln minskat och bunkerkostnaderna ökat – och jag tror att vi hade en bra diskussion om de ekonomiska möjligheterna och turtätheten.
Björn Blomqvist uppmanar resenärer som har synpunkter och idéer att ta kontakt med rederiet.
– Vi är tacksamma för att vi har den här gruppen lojala resenärer som är villiga att offra tid och energi på att hjälpa oss utveckla vår produkt. Alla som vill får vara med på pendlarrådets möten. Anmäl gärna på förhand så att vi kan förbereda mötet, hälsar han till pendlarna.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax