DELA

Passagerare fick blåsa i gång bussen

Alkolåset i en buss vägrade låta chauffören starta och en passagerare måste i stället blåsa innan bussen kunde komma iväg.
Enligt låsets leverantör finns det bara två förklaringar – chauffören var antingen onykter eller så hade han för lite luft i lungorna.
Då en av landsortsbussarna skulle starta i helgen sade alkolåset stopp. Trots att chauffören försökte blåsa upprepade gånger vägrade bussen starta.
Först då en passagerare lånade ut sina lungor började motorn brumma och bussen kunde köra.
På bussbolaget berättar man att det har hänt ett par gånger, men inte ofta, att låsen strejkat utan att man har haft anledning att misstänka rattonykterhet.
Om ingen lyckas klara av låset finns det i en del bussar en plomberad brytare som man kan ta till i nödfall för att slippa bli stående i besvärliga lägen. Men att bryta plomberingen är ingenting man tar till direkt eftersom det i så fall krävs en reparation av låset och en ny plombering.


En liter luft
– Det är inte fel på låset om det funkar för en person men inte för en annan, säger Tommy Eriksson på Budbilsservice som har levererat det aktuella alkolåset.
– Då är antingen den som skall köra inte nykter eller så har han eller hon för lite luft i lungorna.
Alkolåsen är nämligen inställda så att det krävs att man blåser ut en hel liter luft för att kunna starta.
– Men mängden luft kan justeras om det visar sig att någon chaufför har problem, säger Eriksson.
Han rekommenderar den som har problem med sitt lås att ta kontakt med leverantören.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax