DELA

Partiledare på plats i Skottland

Ålands framtids ordförande Axel Jonsson är i Edinburgh när skottarna röstar om ett självständigt Skottland.
Han ingår i ett sällskap med ett femtiotal representanter för Europeiska fria alliansen, ett parti som arbetar för utökat självstyre eller självständighet för minoriteter inom EU.
– Vi har besökt kampanjställen, hört argument och diskuterat med folk utanför. Nej-kampanjen verkar mest satsa på att skapa skepsis inför vad ett ja kan leda till – om man får ha pundet kvar, eller om Skottland kan vara kvar i EU. Ja-kampanjen – är mer synlig, aktiv och positiv. Den fokuserar på rättvisa, att använda oljepengar för att skapa ett bättre samhälle. Därför har ja-sidan gjort enorma framsteg.
Och han har pratat med väljare.
– Vanligt folk, taxichaufförer och gatumatsförsäljare. De flesta har en klar uppfattning om hur de ska rösta. Det finns de som känner sig brittiska och inte förstår varför omröstningen ordnas, och de som tycker att självständighet är självklart.
Är Skottlands folkomröstning en bra modell för Åland?
– Absolut. Orsaken till att man gått fram med folkomröstningen är att Storbritannien varit ovilligt att utveckla självstyrelsen. Ungefär hälften av de som röstar i dag tycker att de har för litet att säga till om och det tvingar Westminster att agera oberoende av utgången i dag.
Vallokalerna i Skottland stänger vid midnatt. De sista valpejlingarna tydde på ett övertag för nej-sidan – 53 procent mot ja-sidans 47 procent.
Runt fyra miljoner skottar väntas rösta.

Patrik Dahlblom