DELA

Partierna prioriterar studerande

Ålänningar som studerar utanför landskapet är högprioriterade om hembygdsrätten ska förnyas.
Liberalernas förslag att behandla alla bortaålänningar lika får ett ljummet mottagande av de andra partierna.
När lagtinget samlas i september lämnar Liberalerna in ett förslag att låta alla ålänningar som flyttar bort från landskapet behålla hembygdsrätten i åtta år.
De andra partierna håller fast vid att en eventuell lagändring bara ska gälla ålänningar som studerar utanför landskapet.
Hembygdsrätten skulle inte påverkas så länge man är inskriven för studier vid en läroinrättning Men efter examen skulle ”klockan börja ticka ner”, tycker flera politiker som Nya Åland talat med.
Moderaternas ledare, utbildningsministern Johan Ehn, är en av dem.
– Det viktigaste är att lösa de studerandes bekymmer. Jag har inte en absolut negativ inställning till Liberalernas förslag. Om det inte finns något annat sätt så är det en väg framåt. Men förslaget urvattnar kopplingen till att man ska verka och bo på Åland. Så länge man studerar utanför landskapet har man ändå den kopplingen.


Ska inte straffas
Oppositionspartiet Ålands framtid håller fast vid att en lagändring bara ska gälla studerande.
– De ska inte straffas för att de åker bort från Åland, säger partiordföranden Axel Jonsson.
En möjlighet är att den nedräkningen för hembygdrätten inte skulle börja så länge eleven lyfter studiestöd.
Ålands framtid vill sända en positiv signal till studerande men samtidigt hålla fast vid femårsgränsen för andra bortflyttare.
– Man kan tänka sig att någon flyttar med sin familj från Åland i sjuttonårsåldern. Efter åtta år bor han eller hon kanske i London och tänker att det skulle vara trevligt med en sommarstuga på Åland. Det är sådana konsekvenser vi är oroade för om man erbjuder det för alla, säger Axel Jonsson.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom