DELA

Påkörd älg blev mat

Landskapet blev i onsdags 1.482 euro rikare då en älgko gick under klubban.
Ett trettiotal personer kom till Dahlmans slakteri för att komma över en bit kött också bara för att titta.
Strax före jul dog en älgko som hade oturen att springa ut framför en lastbil. Köttet vid älgolyckor tillfaller alltid landskapet och så också i det här fallet. Älgkadavret, som bara hade lite skador på ryggen, fördes till Dahlmans slakteri i Norrböle.
På onsdagen var det dags att sälja det styckade köttet och som vanligt var det polisen som ansvarade för auktionen. Sammanlagt ropades 139,3 kilogram älgkött ut och det inbringade en nätt liten summa på 1.482 euro till landskapets kassa.

Köttets kilopris
Det betyder att köttets kilopris i medeltal blev knappt över en tia. Det är ett bra pris för konsumenten, lyckas man hitta älgkött i någon butik får man punga ut med åtskilligt mera med undantag för malet kött som brukar hålla sig kring ett kilopris runt just en tia.
Som prisexempel kan nämnas att till exempel en 7,9 kilograms bringa gick för 40 euro medan en 5,6 kilograms framrygg inbringade 65 euro.

Högre bud
Överkonstapel Eva Fellman, som tillsammans med äldre konstapel Peter Blomberg höll i auktionen, svingade klubban som om hon aldrig gjort något annat och försökte samtidigt uppmuntra till högre bud.
– 35 euro för det här? Bättre kan ni väl, skojade hon.
– Ska vi stå här hela dan, undrade då en av de många herrar som hade kommit till auktionen.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax