DELA

Ovillkorligt fängelse för knarkbrott

Ovillkorligt fängelse i ett år blev straffet för en 26-årig åländsk man som köpt, sålt och brukat över 800 gram hasch.
En kvinna i 20-årsåldern dömdes till fem månaders villkorligt fängelse.
Mannen var en av dem som förhörts av polisen i samband med den tidigare stora knarkhärvan med över 50 ungdomar inblandade. Domen i det målet gavs tidigare i sommar.
I det här målet åtalades bara 26-åringen och 20-åringen.
Under tiden december i fjol till maj i år köpte mannen sammanlagt 840 gram hasch av en namngiven person. Tillsammans med kvinnan köpte han 240 gram hasch i maj i år.

Husrannsakan
När polisen gjorde husrannsakan den 13 och 14 maj hittades omkring 150 gram hasch i sovrummet, i vardagsrummet och i ett köksskåp.
Paret har tillsammans brukat cirka 360-420 gram hasch från december till maj och under våren många gånger sålt och gett hasch till olika personer, sammanlagt omkring 300-400 gram.
Tingsrätten kosntaterar att mannen dömts flera gånger tidigare för narkotikabrott, vilket räknas som grund för att skärpa straffet. Han har själv uppgett att han hjälpt till med utredningen, men det kunde rätten inte hitta något stöd för och avslog begäran om strafflindring. Samhällstjänst kan inte komma ifråga eftersom det utdömda straffet är så långt som ett år.

Satt anhållna
Mannen satt anhållen 14 dygn i maj under den tid utredningen pågick. Två veckor dras därför bort från strafftiden.
Inte heller för kvinnans del beviljade rätten strafflindring. Hennes roll bedömdes dock som mindre och därför fick hon ett vilkorligt fängelsestraff på fem månader. Rätten rekommenderade att hon ska övervakas under prövotiden som går ut i mars 2011.
Kvinnan var anhållen tre dygn under utredningstiden.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax