DELA

Övervakningskamera fångade våldtäktsman

På nyårsnatten greps en svensk man på en av Viking Lines färjor misstänkt för våldtäkt.
Antalet våldtäktsanmälningar på Östersjön har fördubblats bara under en treårsperiod.
– Vi kan inte förhindra att våldtäkter sker, det är trots allt impulshandlingar, säger Jan Kårström, vd för Viking Line Skandinavien till Aftonbladet.
Mannen, som är svensk medborgare och i 30-årsåldern, greps ombord på ett av Viking Lines kryssningsfartyg under nyårsnatten efter att ha våldtagit en 22-årig kvinna i hennes hytt, berättar Aftonbladet.
Övervakningskamerorna i hyttgången fångade 30-åringen då han lugnt och sansat knäppte byxorna i korridoren efter överfallet.
DNA-bevis knyter mannen till våldtäkten ombord men han är dessutom åtalad för våldtäkt mot barn efter ett övergrepp på en 13-årig flicka i Borlänge sommaren 2008.

Fördubbling
Statistik visar att antalet rapporterade våldtäkter har fördubblats under en treårsperiod.
Förra året fick polisen in närmare 40 anmälningar rörande våldtäkter som ska ha inträffat ombord på kryssningsfartygen som trafikerar Stockholm. Tre år tidigare, det vill säga 2006, var antalet 17 stycken.
– Vi har misslyckats så länge våldtäkter förekommer på våra färjor, säger Jan Kårström till Aftonbladet.

Våldsamt festande
Nuförtiden finns larmknappar i hytterna, antalet övervakningskameror har ökat och personalen ombord har fått direktiv om att fånga upp kvinnor som kan tänkas vara i riskzonen.
Ändå stiger siffran för varje år men enligt Kårström är det svårt att förebygga den här typen av brottslighet.
– I hundra procent av fallen kan polisen gripa våldtäktsmannen. Men vi kan inte förhindra att våldtäkter sker, det är trots allt impulshandlingar, säger han.
En annan orsak till att sexövergreppen har ökat så markant är det våldsamma festandet ombord på Östersjöns färjor.
– Alkoholen är ett problem på Finlandsfärjorna, men det är samtidigt den som gör att folk åker dit, säger Stockholmspolisens kriminalinspektör Patrik Lillqvist till Aftonbladet.

NIKLAS E.W. ERIKSSON

redaktion@nyan.ax