DELA

Övervägande fint midsommarväder

Midsommaraftonen kommer att få övervägande soligt väder eller åtminstone halvklart enligt de väderprognoser som meteorologerna har gjort upp.
På lördag kan det på eftermiddagen finnas risk för aningen regn. Nätterna blir fortsatt kyliga..
Det rör sig stora molnområden i luftrummet runt Åland.
Den som den här veckan har följt med väderprognoserna på olika sajter har kunnat konstatera att meteorologerna har tolkat utvecklingen på mycket olika sätt. Ännu på tisdagen utlovade några regn medan andra trodde på klart väder och varmt.
I går då midsommaraftonen fanns med i tredygnsprognoserna, de som är mest tillförlitliga, tycktes meteorologerna ha enats om att vädret blir övervägande soligt och nätterna svala.
Följande prognoser gäller för Mariehamn.

Varm afton
Finlands meteorologiska institut är generösast med värmen. 22 grader blir det enligt FMI på midsommaraftonen. Det blir övervägande soligt eller åtminstone halvklart och vinden kommer från sydost, 3 meter i sekunden.
På midsommardagen tror FMI på regn. Temperaturen sjunker till 17 grader och det blåser 5 meter i sekunden från nordväst.
På söndagen blåser det fortfarande 5 meter i sekunden men vinden vrider till nordlig. Det blir övervägande soligt och temperaturen stiger ett par grader igen till 19 grader.


Regnig lördag
Foreca lovar 17 grader och halvklart till fredag och är enig med FMI om vindens hastighet och riktning.
Midsommardagen bjuder på en solig förmiddag och regnig eftermiddag. Det blir 15 grader och det blåser 6 meter i sekunden från nordost.
Söndagen blir, enligt Foreca, övervägande solig men temperaturen håller sig trots det bara kring 15 grader. Vindstyrkan blir 7 meter per sekund och riktningen sydlig.

Sval helg
SMHI i Sverige är mest sparsam med att dela ut plusgrader. Bara 13 grader tror svenskarna att det blir på midsommaraftonen trots att solen överväger. Vinden blir sydlig och det blåser 5 meter i sekunden.
På lördagen lovar SMHI halvklart eller mulet och 11-12 grader. Vinden får växlande riktning, 3-6 meter i sekunden.
Ungefär samma vindförhållanden gäller på söndag och då utlovas dessutom sol och 13 grader.

Övervägande solig
Norska sajten yr, som upprätthålls av Norges meteorologiska institut och NRK, lär anses av många på Åland som den mest pålitliga av alla.
På yr kunde vi i går läsa att midsommaraftonen blir övervägande solig och att det blir 17 grader varmt. Det blir knappast någon vind alls, 2 meter i sekunden från sydväst.
Lördagen bjuder på halvklart väder och 13 grader, lätt västlig bris på 5 meter i sekunden och 0,3 millimeter regn.
På söndagen blir det, enligt yr, 12 grader, lätt molnighet och det blåser 7 meter i sekunden från nordväst.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax