DELA

Ovanligt rättsfall kring falsk check

Försökte mannen lösa in en falsk check på 32.000 euro i Ålandsbankens citykontor – eller ville han bara att banken skulle kolla om checken var riktig och att han blivit lurad av nätskojare?
Det ska tingsrätten nu ta ställning till.
I går hölls huvudförhandlingen i målet som hunnit få ganska många år på nacken. Händelsen inträffade i slutet av juli 2005 och i april i år lämnades åklagarens stämningsansökan in till tingsrätten.
I stämningsansökan åtalas mannen för grovt betalningsmedelsbedrägeri, men för några dagar sedan ändrades den till enbart grovt försök – mannen fick aldrig några pengar eftersom det uppdagades att checken var förfalskad. Å andra sidan lämnade mannen in checken till banken med syftet att få en avsevärd ekonomisk vinning, något som enligt åklagaren också är straffbart.


Själv offer?
Mannen nekade till brott och menade att det hela var ett stort missförstånd i en lång räcka händelser där han själv var offer för internetbedragare. Godtrogen och naiv, ja, men ingen bedragare, var hans version.
Så här berättade han:
Ett par månader före händelsen kontaktades han av två namngivna personer som uppgav att de fått hans kontaktuppgifter via sydafrikanska handelskammaren. De behövde investera en enorm summa pengar och ville anlita mannen som konsult.
Mannen inledde då en mejlkorrespondens där han sa sig ta konsultuppdraget.


Fick check
Personerna ville snabbt ha en mindre summa pengar av mannen som vägrade betala innan han själv fått täckning för sina konsultkostnader. Det var då han fick checken och tog den till banken där han varit kund sedan början av 1970-talet.
På grund av att den ordinarie personalen, som känner honom, var på semester så blev det hela polisanmält till hans stora förvåning, löd hans version.
– Hans tanke var aldrig att lura banken, bara att få veta om den var förfalskad, sa hans biträde Lena Laitinen.


Bremen-rapport
Som bevis lämnade hon in en rapport som polismyndigheten i Bremen, Tyskland, gjort och där en viss person spårats upp, men inte påträffats, som kunde kopplas till bedrägerier av den här arten.
– Förfarandet är likartat i många fall. Falska checker utställda i Irland, Storbritannien och Frankrike skickas till godtrogna personer utomlands.
Efter att ”skurkarna” fått veta att checken lämnats till banken för kontroll blev de allt mer angelägna om att snabbt få sin andel av pengarna. Mannen bad då per e-mejl den ene av dem att ta kontakt med banken på Irland eftersom det var den bankens sak att kontroller att checken var äkta, något som enligt biträdet ytterligare understryker hur godtrogen han varit.


CKP-ärende
Hon lämnade också in kopia på de råd som ges på nätet för att förebygga bedrägerier av den här sorten – det vill säga att ta kontakt med sin bank.
– Det gjorde han också. Men det han inte visste var att man kan bli polisanmäld och ställd inför rätta.
Centralkriminalpolisen har haft ansvar för förundersökningen. Domen kommer om ett par veckor.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax