DELA

Öspelen visas ur flygplatsens perspektiv

På Mariehamns flygplats hålls just nu fotoutställningen ”När öspelen landar 2009”. Utställningen hålls i ankomsthallen och är öppen ända fram till mitten av september.
Med anledning av den närstående årsdagen av att NatWest Island Games hålls en utställningen där man blickar tillbaka på fjolårets åländska öspel. Fotografierna visar evenemanget ur flygplatsens perspektiv, då mycket arbete krävdes från deras sida för att göra öspelen möjliga.
– Det var ett stort evenemang och en stor utmaning för vår lilla flygplats. Vi är tacksamma för att vi fick ett så bra samarbete, annars hade det inte gått, säger flygplatschef Jim Häggblom.

Saknade smörgåsar
Bland annat fick budbilskillarna mycket jobb. Bo Eriksson vid Ålands budbilsservice har många historier på lager.
– Jag minns när vi levererade mat åt ett av lagen och tre smörgåsar saknades. Då blev jag tvungen att åka till macken och köpa dem, säger han med ett skratt.
– Vi tycker alla att det vore helt fantastiskt om öspelen kunde hållas på Åland en gång till, säger Torsten Wikstrand vid föreningen Öspelens supporterklubb på Åland, som också fick äran att inviga utställningen.

Minnen
Utställningen består av bilder från flera fotografer som fanns på plats när öspelsdeltagarna landade på flygplatsen. Fotografier på tankning, lastning, lossning och personer som arbetade där och annat finns också. Projektledare är Eila Takkunen.
– Vi såg att många fotograferade och vi lyckades få kontakt med några av dem. Det finns många fina minnen från Öspelen och därför ville vi samla ihop bilderna till en utställning, säger Jim Häggblom.
– Det finns en myt om att vår landningsbana är för kort för större flygplan, men många Boeing 737:or landade här vid öspelen och det gick ju bra, säger han.

Text och foto: Katrina Tapio (praktikant)

redaktion@nyan.ax