DELA

Orolig väntan på besked efter Chilejordbävning

– Jag har inte fått kontakt med min familj i Santiago ännu.
Det säger chilenskfödda Silvia Holmström i Sund efter att Chile natten till lördagen drabbats av en jordbävning som enligt de senaste uppgifterna mätte 8,8 på Richterskalan.
På lördagen försökte hon upprepade gånger nå sin släkt i Chiles huvudstad Santiago, utan att lyckas.
– Jag är mycket orolig. Jag har två bröder i Santiago och en syster med familjer, och många vänner och kusiner. Just nu kan jag bara vänta på besked.
Silvia Holmströms före detta make Sune Holmström, som befinner sig på ett hotell i Santiago, har via internet kontaktat familjen och berättat att han klarat sig.
Skalvets centrum var på sextio kilometers djup i Stilla havet, kring 100 kilometer från staden Concepción och 300 kilometer från huvudstaden Santiago. Städerna är de folkrikaste i hela landet. Minst 78 personer omkom i det kraftiga skalvet.
Omkring 200 finländare är bosatta i Chile.
Jordskalvet i Chile har orsakat en stor tsunami som på lördagen nådde Robinson Crusoe-ön kring 700 kilometer från Chiles kust. På Påskön började myndigheterna evakuera invånarna på grund av hotet från tsunamin. Tsunamin hotar också Hawaii. Enligt Stilla havets tsunamivarningscenter kan tsunamin nå Hawaii kring klockan 23 finsk tid.
En tsunamivarning har utfärdats för hela Stilla havsområdet. Finlands utrikesministeriet utreder hur många finländare som befinner sig på Påskön och Hawaii och Finlands ambassad i Chile försöker nå de finländare som bor i jordbävningsområdet.
Skadorna kommer sannolikt att visa sig vara betydligt mer omfattande än vad som rapporterats hittills, uppger forskaren Matti Tarvainen vid Helsingfors universitets seismologiska institut. Tarvainen säger att det att infrastruktur, som elnätet och kommunikationsnätverk, förstörts tyder på omfattande skador.
Området har inte drabbats av ett lika stort skalv sedan 1835. (pd/FNB)