DELA

Optinovas tak utan skador

Skyfflandet har fortsatt under helgen för att frigöra Optinovas tak från snö. Enligt driftschef Bosse Karlsson har byggnaden inte fått några bestående fel.
Det var i fredags som Nya Åland berättade att en produktionshall på Optinova fick utrymmas på torsdagen på grund av snömassor på taket. Taket började svikta och det knäppte i bjälkarna. Frivilliga brandkåren ryckte ut och tillbringade flera timmar åt att åtgärda det mest akuta.
Optinova anlitade sedan entreprenörer att ta bort resten.
Hur har det gått?
– Jättebra, vi håller fortfarande på och skyfflar, sade driftschef Bosse Karlsson på lördagkvällen.
Varför har ni inte skyfflat tidigare?
– Vi har varit upp på taket flera gånger i vinter och tittat men gjort bedömningen att det inte varit så farligt mycket snö. Men taket har en spännvidd på 25 meter och det är lätt att ögat luras. Byggnaden är från 1995 och det här är den första snörika vintern sedan dess, vi är alla ovana i början.
Byggnadens konstruktör var på plats i fredags och kunde konstatera att inga bestående fel eller problem uppstått.
– Läget var allvarligt men faran var inte så stor som vi trodde, men bättre safe than sorry. Vi är i alla fall glada att det gick så bra som det gick, säger Karlsson.
Under de sex timmar som hallen var utrymd utfördes inget produktivt arbete. Produktionschef Bernt Björklund uppskattar att det innebär ett bortfall på ungefär 5.000 euro.

Läs artikeln om rasrisken på Optinova här!

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax