DELA

Öka på fettet och minska i vikt

LCHF-metoden vill trycka hål på den rotade uppfattningen om att fett gör dig fet.
Nu har den fettrika dieten fått fäste på Åland.
LCHF står för Low Carb High Fat eller lite kolhydrater mycket fett på svenska. Metoden är relativt ny men har på senare tid växt sig allt större bland annat i Sverige.
Den fettrika dieten innebär precis som det låter; att minska på kolhydraterna och öka intaget av naturliga fetter. Orsaken som ges är att kolhydrater blir till socker som driver på insulinproduktionen i kroppen, medan de överflödiga kolhydraterna omvandlas till fett och lagsras i kroppen.
Energin som finns i kolhydrater behövs, men behovet tillgodoses enligt LCHF av intaget av proteiner och fetter, då levern kan tillverka kolhydrater av proteinerna.

Skapat rubriker
Ålands hälsoalternativ har startat en LCHF-grupp, ett forum för intresserade av en kost byggd på LCHF:s rekommendationer. Ett informationsmöte hölls i onsdags i lokalen på Storagatan i Mariehamn.
– Så fort det finns insulin i blodet, ser det till att omvandla glukoset, blodsockret som inte går åt till energi, till fett och lagra det i fettcellerna. Så det är kolhydraterna som gör att man ökar i vikt, inte fettet, säger Britt Lundberg-Skantze vid ÅHA.
En hel del litteratur i ämnet har släppts till bokhandeln. Bland annat ”Fettskrämd” och ”Ät fet mat”, båda skrivna av LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt. Tillsammans med ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist går de i bräschen för metoden och båda har skapat rubriker i svensk press efter hård kritik mot svenska Livsmedelsverkets rekommendationer om att kolhydrater är nyttigt.

Animaliskt
Hur ser då en typisk LCHF-tallrik ut? En köttbit stekt i smör, ugnsrostade grönsaker och bearnaisesås.
– Det ska helst vara ovanjordgrönsaker, som squash och paprika. Absolut ingen öl, det är flytande bröd. Vill man inte dricka vatten till maten kan man ta ett glas rött vid festliga tillfällen, det innehåller inte så mycket kolhydrater, säger Britt Lundberg-Skantze.
Att följa LCHF-metoden innebär mycket kött, fisk, fågel och ägg, sådan mat människokroppen är anpassad för, menar LCHF:are. ”Man ger inte lejon morötter”, står det i informationsbrevet skrivet av Lars-Erik Litsfeldt.
Men går det att vara vegetarian och samtidigt LCHF:are?
– Jag tror inte det är meningen att vi ska äta enbart vegetarisk kost. Det går, men man får inte lika mycket att välja på.

Tappat tio kilo
Idén med kosten, berättar Britt Lundberg-Skantze, är att bli av med sockerberoendet. Försvinner det, försvinner även andra problem.
– Det har hänt många gånger att personer med diabetes inte längre behövt ta insulinsprutor. Även laktosintoleransen kan försvinna.
Träffarna varannan onsdagkväll, med start 10 februari, är till för att utbyta tips, reaktioner och information för såväl LCHF:are som nyfikna. Denna onsdag är Milla Karlsson från Sund på plats. Hon började med dieten för sex månader sedan. Målet var att gå ner i vikt.
Sedan starten har hon tappat tio kilo.
– Jag har mått bra, magen är lugn, jag sover mindre och har jämvikt hela dagen. Det här passar mig perfekt.

CECILIA LINDVALL