DELA

Offer för trafficking räddades på Åland

Tre ungdomar i åldern 15-17 år från Ryssland har räddats från människohandlare av den åländska sjöbevakningen. Någon hade placerat ungdomarna på Viking Lines Mariella från Helsingfors till Stockholm där någon annan skulle ta emot dem när färjan anlöpte.

Sjöbevakarna tog hand om ungdomarna under uppehållet i Mariehamn vid halv fem-tiden på måndagsmorgonen och förde dem till stationen i Mariehamn.. Senare på dagen vände sig sjöbevakningen till Ålands tingsrätt med ansökan om prövning gällande tagande i förvar enligt utlänningslagen.
För tingsrätten var det första gången som ett sådant här ärende behandlades. Skilda ansökningar lämnades in för de tre ungdomarna, två flickor och en pojke.
– Sådana ansökningar ska behandlas inom 24 timmar efter att den kommer till tingsrätten. Vi fick handlingarna vid 12-tiden på måndagen och behandlade ansökningarna samma eftermiddag, berättar tingsdomare Gustaf Nymalm.


Beröm till bevakningen
Beslutet blev att ungdomarna ska tas i förvar och att de ska slussas vidare för att få hjälp via det handlingsprogram mot människohandel som antagits i Finland just för sådana här fall. De fick tillbringa natten och följande dag på sjöbevakningsstationen i Mariehamn innan de sändes vidare till fastlandet.
Gustaf Nymalm berömmer sjöbevakningen för det rådiga ingripandet.
– Det borde finnas fler som områdeschefen Timo Hissa och hans mannar. Det var bra att det åtminstone den här gången slutade med att offer för människohandel möttes av goda människor, säger han.

Läs mer:

Människohandel berör Åland

Sexhandel sker helt öppet ombord

ANNIKA ORRE