DELA

Odlarna köar till spannmålsskutan

Den varma sommaren och de kommande regnen gör att många odlare vill sälja sitt spannmål nu, trots att priserna ligger i botten.
Vid Ab Lantbruks spannmålstork i Färjsundet råder hektisk aktivitet.
Molen ligger tunga över spannmålstorken på Saltvikssidan av Färjsundet och ett par traktorer står på kö. Vid kajen ligger m/s Sofia, vars lastrum stadigt fylls med spannmål. Just i dag lastas vete, och det hotande regnvädret gör att det råder hektisk aktivitet.
– Regnar det kan vi inte lasta, då gäller det att slå fast luckorna snabbt. Vi kan inte heller lämna Åland förrän på torsdag, eftersom det utlovas så höga vågor på havet. Trots luckorna kan vi inte ta några risker, läcker vatten in får vi åka tillbaka med lasten för egna pengar, säger skeppare Jens Seppelin.


Trängsel
Just nu råder högtryck på både skutan och vid torken i Färjsundet eftersom så många producenter vill sälja sitt spannmål. Lagren i Nådendal är också fulla, eftersom de inte hinner tömmas i samma takt som spannmål kommer in.
Är trängseln värre än vanligt?
– I år verkar det dåliga vädret komma pang på, istället för så småningom, därför vill alla sälja nu medan det ännu är gynnsamt, säger Seppelin.
Börje Karlsson, som ansvarar för mottagandet för Ab Lantbruk, säger att trängseln beror på att alla tröskat samtidigt i det varma och torra vädret.
– Det är nu under 3-4 veckor som det kör ihop sig, sedan är det lugnt igen, säger Karlsson.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström