DELA

Nytänkande kan lyfta Kökars företag

Skärgårdstrafiken är viktig men framförallt behövs ett nytänkande om Kökars företagsliv ska utvecklas.
Det var en av åsikterna när lagtingets näringsutskott i går mötte kökarföretagare och kommunledning.
Nu och då företar sig lagtingets näringsutskott besök ute i landskapet. I går var det Kökars tur. Initiativet kom från utkottsledamoten och hemmasonen Leo Sjöstrand (Lib) men det var utskottsordförande Anders Englund (C) som inledde mötet på Brudhäll.
– Vi vill ha input: vilka problem har ni, vad kan ni utveckla?
De flesta är redan medvetna om hur viktig trafiken på den södra linjen är för Kökar. Därför försökte Anders Englund inledningsvis styra bort diskussionen från de omdebatterade turlistorna. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.


Företagarförening
Turismen är Kökars stora näringsgren. Minskar antalet turister drabbas all service från bank, post och butik till transporter och boende. Representanter från turistföretagen har nyligen startat en förening, målet är att höja Kökars turistprofil. En av dem är Johannes Jansson, elektriker och ägare till Sandviks gästhamn och camping. Han efterlyser ett större fokus på hållbarhet från landskapsregeringens sida.
– Det är en mycket kortsiktig planering i dag.
Som ett exempel nämner han turlistorna som årligen skrivs om.
– Osäkerheten skapar en otrygg stämning. Med fleråriga listor kunde företagarna planera bättre och våga satsa fullt ut.


Inte allt
Trafiken är livsnerven, håller Jörgen Strand (FS) med. Men, påpekar han också:
– Den är inte lösningen på allt. Trots att vi haft en bra skärgårdstrafik tidigare så har den demografiska utvecklingen med få undantag gått neråt. Har ni tänkt på det?
Istället för att lägga så mycket fokus på trafikfrågorna borde kommuninvånarna fundera på vad som är unikt för just Kökar, tycker Strand.

Läs mer i dagens Nya Åland.

annika.kullman@nyan.ax