DELA

Ny resebyrå satsar reguljärt

Både affärs- och semesterresor, främst med reguljärflyg, ska den nya resebyrån Citytravel sälja. Inom kort öppnas kontoret på Skarpansvägen i Mariehamn. Lokalen saknar höga diskar. Meningen är att kunden ska få sitta i lugn och ro och bestämma sin resa.
– Vi säljer allt från Hurtigrutten till kryssningar i Västindien, säger Anna-Lisa Sandell.
Två anställda från Ålandsresor, Anna-Lisa Sandell och Ulla Gustafsson, har tillsammans med Dan Backman från Destination Åland slagit sig samman om den nya resebyrån Citytravel.
Förra veckoslutet var de på resemässa i Göteborg för att få idéer. Nu pågår inredningen av gamla Xits lokaler på Skarpansvägen 20 som bäst.
Ytterligare två personer från Destination Åland ska arbeta i lokalen. Det är Anneli Häggblom och Krista Axén.

Rutinerade
Anna-Lisa Sandell och Ulla Gustafsson sa upp sig från Ålandsresor i mitten av februari.
– Jag vill inte prata så mycket om bakgrunden nu. Men i botten låg en omorganisation som vi inte kunde acceptera, säger Sandell.
Ulla Gustafsson arbetar kvar ännu en månad i företaget. Hennes uppsägningstid var en månad längre. Hon har 35 år på Ålandsresor bakom sig, medan Anna-Lisa Sandell kom dit för sju år sedan från Rederi ATC, där hon drev en resebyrå för bolagets eget sjöfolk.
Tillsammans besitter de båda ett stort antal så kallade IATA-poäng, alltså poäng för International Air Transport Association. Både tillstånd och ett visst antal poäng behövs för att få sälja flygresor världen över.
– De här två damerna är de mest rutinerade resebyråtjänstemännen på Åland, intygar Dan Backman.

Bättre reguljärt
Destination Åland inriktar sig på inkommande resor och resebyrån ska i första hand ägna sig åt affärsresor och därutöver semesterresor med reguljärt flyg.
– Med reguljära flyg har vi möjligheter att få tider som passa ålänningarna bättre, säger Dan Backman. Jag har också en känsla av att folk börjar tröttna på charter. Den som vill köpa en charterresa kan nu för tiden lätt boka in sin resa själv på nätet.
Citytravel ska också skicka affärsfolk ut över hela världen. Resebyrån kan boka hotell, hyrbil och eventuellt andra färdmedel. Byrån säljer reseförsäkringar och hjälper till med visum.
– När det gäller affärsresenärer och sjömän måste vi jobba med ombokningsbara biljetter, säger Sandell. Det handlar alltså inte om lågpris. Men vad vi kan erbjuda är en ”nödsändare” i handväskan.
En av dem ska alltså hålla jour med en mobiltelefon. När något krånglar ute i världen ska man enkelt kunna få hjälp hemifrån.

Resande folk
Att frågorna kring reguljärt resande kan bli många är de beredda på. Enligt dem blir det allt mer vanligt med reguljärt flyg, exempelvis till Thailand.
Reguljärt resande ger större möjligheter att bestämma reslängden, exempelvis tio dagar, och möjligheterna att flyga iväg på eftermiddagstid ökar och – vilket kanske känns ännu mer angeläget många gånger – att kunna komma hem direkt samma kväll och slippa övernattning i Sverige.
Att ålänningar är ett resande folk, intygar båda. Kanske är vi det folk som reser allra mest i Europa. Runt 80 procent av allt resande går via Arlanda.
– Vi hoppas kunna konkurera med god service, säger Backman och Sandell.
Planerat öppningsdatum för den nya resebyrån är satt till den 16 april.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax