DELA

Ny ledning ökar kapaciteten för vattenbolag

En ny parallell vattenledning för 100.000 euro i Långsjön ska förebygga problem vid läckage i framtiden hoppas vd Christian Nordas. I slutet av oktober ska ledningen tas i bruk.
Ålands vatten som håller nästan hela fasta Åland med vatten håller som bäst på att lägga en ny vattenledning mellan Grelsby sjukhus och Stornäs i Finström. Ledningen är 1,6 kilometer lång. Efter läckan i Långsjön i slutet av augusti då man efter ett drygt arbete lyckades byta ut en del av den gamla ledningen aktualiserades tanken om en ny parallell ledning.
– Den gamla ledningen är 37 år gammal, säger vd Christian Nordas.
Den gamla ledningen ligger dock kvar och det handlar om en kapacitetshöjning. Båda ledningarna skall användas parallellt.
– Det får inte bli stillastående vatten i dem.
Genom att ha en ledning till undviker man att det blir stora störningar eftersom den ena ledningarna kan kopplas bort och man ändå kan leda vatten till abonnenterna. Vattenledningar under vatten är besvärligare vid läckage vilket blev tydligt under sommarens läckage i Långsjön.

Färdigt inom oktober
Den sista oktober skall arbetet med den nya ledningen vara avslutad. Det enda abonnenterna ska märka enligt Nordas är att vattnet är avstängt under den natt när man kopplar in den nya ledningen. Men man återkommer med mer information när det blir aktuellt.
Trots att kapaciteten på just den nya sträckan ökar stryps ökningen på andra sträckor där det inte finns parallella ledningar.
– Finansieringen av den nya ledningen kan ordnas tack vare stor vattenförbrukning i sommar.
Den nya ledningen kostar 100.000. Enligt Nordas ligger man 10 procent över budget nu vilket innebär ett plus på 160.000 euro. Den torra inledningen på sommaren drog upp vattenförbrukningen.
– Folk har även avancerade duschar och utomhusbassänger som drar upp förbrukningen.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax