DELA

Ny lag gynnar samkönade föräldrapar

Personer i registrerade parförhållanden kan nu få rätt till faderskaps- och föräldrapenning för adoptivföräldern.
– Jag hade blivit förvånad om det här inte hade hänt men jag trodde inte att det skulle gå så snabbt, säger Lina Antman i Regnbågsfyren.
För mindre än en månad sedan skrev Nya Åland att föreningen Regnbågsfyren var kritiska till att den icke-biologiska föräldern i ett samkönat par med barn inte har rätt till ”pappaledighet”.
Nu föreslår Finlands regering att personer som lever i ett registrerat parförhållande ska få rätt till föräldrapenning för adoptivföräldern efter genomförd adoption inom familjen, om barnet är högst ett år. Kvinnliga par ska enligt förslaget också få rätt till en förmån av samma typ som faderskapspenningen. Både kvinnliga och manliga par skulle få rätt till en föräldrapenningsperiod som är jämförbar med pappamånaden.
– Det kändes som att det fanns en ogenomtänkt brist i lagen. Det hade förvånat mig om den inte ändrades men så här snabbt trodde jag inte att det skulle gå, säger Lina Antman.

Efterlängtat
Hon säger att det finns åtminstone 3-4 samkönade par på Åland som väntar barn eller planerar att skaffa. För dem är lagändringen jätteviktig.
Syftet med propositionen är att personer som lever i ett registrerat parförhållande ska vara i en jämlikare ställning i förhållande till övriga adoptivföräldrar. Lagändringen som möjliggör adoption inom familjen i ett registrerat partnerskap trädde i kraft den 1 september 2009.
– Vi vet att flera har höjt rösten om det här och det är det bästa sättet att få en förändring, säger Antman. Nu får vi hoppas att man hittar ett bättre uttryck än ”pappaledighet” också.

Vill ha remiss
Antman hoppas också på att Åland ska börja ge remisser för ensamstående och samkönade par som vill gå igenom en fertilitetsbehandling. I dag får man betala själv om det inte finns någon medicinsk orsak till att man inte kan få barn. Lagtingsledamot Camilla Gunell (S) försökte få igenom en sådan ändring i samband med budgetarbetet för 2009.
Finlands regering fattade beslut om innehållet i propositionen i går och går lagen igenom ska den träda i kraft den 1 september 2010.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax