DELA

Ny designsatsning öppnar med modevisning

Den åländska designern Linda Karlsson är dubbelt aktuell nästa vecka. På onsdag blir det modevisning för hennes nya kollektion i Miramargaraget, på lördag öppnar hennes nya butik och studio på Ålandsvägen 77.
En klänning gjord på 16 slipsar blev det första plagget i hennes första kollektion. ”Labelled by Linda Karlsson” består av gamla och återanvända kläder som hon sytt om och designat, gjort till sina egna.
– Om man inte ser något mönster som är väldigt speciellt ska det inte gå att känna igen något av plaggen, det har hänt så mycket med dem. Ibland ser jag något plagg i en tidning som inspirerar, ibland går det andra vägen och jag inspireras av det gamla plagget. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra, också inom modet som är en slit- och slängbransch.

Ett vardagsrum
Linda Karlsson studerade design i tre år på den italienska privatskolan Instituto Marangoni i London. När praktiken på Alexander McQueen och Puma var över insåg hon att hon lika gärna kunde jobba gratis för sig själv som för någon annan och flyttade hem till Åland i juli 2010. Nu, ett år senare, står hennes butik och studio klar, stället där hon både skapar och säljer sina kläder.

Läs mer i dagens Nya Åland!

Sara Othman