DELA

Ny båtmodell utvecklad för både is och vatten

En ny båtmodell som är över 4 meter lång och som kan användas både på is och i vatten har utvecklats av företaget Utskärs ab.
– Vårt mål är att få fram en eller två båtar för testkörning i december, säger hjärnan bakom konstruktionen, Pär Löthman.

Pär Löthman kommer till Nabbens småbåtshamn i Mariehamn med en ovanlig farkost på släpvagnen. Det är en prototyp av en båttyp, som han kallar flytspark och som han utvecklat med två ledstjärnor – den skall fungera som en sparkstötting på is och som en kanot i vatten. Det betyder med andra ord att den skall kombinera sparkens och kanotens olika egenskaper och att den skall drivas utan motor.
Den modell, som han nu förevisar, är 2,40 meter lång och av den har man till dags dato byggt fyra prototyper. Grundidén fick han när han skulle ta sig över isen från Tranvik i Sund där han själv bor till Lumparland där föräldrarna bor.
När vattnet svallar fritt är det inget problem, inte heller när isen ligger stark. Men då isen är väldigt svag eller då en ränna brutits i den krävs något annat – till exempel en flytspark.

Lång process
Nästa modell av flytsparken är redan på gång. Den blir cirka 4,30 meter lång och flytkraften är fyra gånger så stor om man jämför med den första modellen. Målet är att få fram en eller två prototyper för testkörning i december och modeller för försäljning i januari. Pontonerna till den nya modellen görs i närheten av Uppsala medan skrovet av rotationsgjuten polyeten görs i Uddevalla.
Modellerna kan se enkla ut i verkligheten men det ligger mycket ritande och funderade bakom dem. Någon detalj, som måste ändras, kan få konsekvenserna för mycket annat som i sin tur måste göras om.
– Det svåra är att få in så olika egenskaper i samma farkost. Vår nya modell har smalare och längre medar vilket gör att de skall glida bättre på snö.

Tantanpassad
Den nya modellen blir smäckrare och har inga höga sidostycken som den första modellen och det i sin tur gör den mindre vindkänslig. Den är är också ”tantanpassad” vilket betyder att den skall vara lätt att ta sig upp i akterifrån om man hamnar i sjön.
Enligt Pär Löthman finns ingen liknande farkost på marknaden. Det finns en amerikansk räddningssläde men ”den är värdelös i vatten” och en svensk räddningsplanka som är obekväm att lyfta, tung att driva fram på snö och likaledes värdelös i vatten.
– Vår kombination av egenskaper är helt unik, säger han och tror att det finns en marknad för flytsparken bland stugägare, skärgårdsbor och turistföretagare.
Isbåtarna är klassade av Det Norske Veritas och kan anpassas efter varje kunds behov. Priset till kund beräknas bli cirka 2.000 euro.

Turer på isen
Företaget Utskärs ab med bröderna Pär och Martin Löthman skall använda sina båtar för äventyrsexpeditioner för kunder. Företaget samarbetar med konferensarrangören Idea Novum i Sverige som efterlyser spännande vinteraktiviteter för sina gäster.
– Vi kan ordna både endagsturer i picknickstil till mer äventyrliga färder med övernattning, antingen i någon stuga eller i tält.
Turerna kan anpassas efter varje kundgrupp och passar enligt Löthman ”precis vem som helst”. Man behöver man andra ord inte vara någon vältrimmad atlet för att ta sig ut på isen.
– Min mormors syjunta skall komma ut med oss och damerna i den är väl runt 80 år, säger Pär Löthman.

HELENA FORSGÅRD

redaktion@nyan.ax