DELA

Nu vattnas det som aldrig förr

I juni föll endast 24,4 mm regn, vilket enligt Ålands försöksstation är ungefär hälften av det normala. De sista dropparna föll den 26 juni – sedan dess har det varit torrt.
– Det är extremt torrt, säger driftchef Brage Karlsson vid Ålands vatten, som uppmätt rekordhög vattenförbrukning.
– Läget har inte förbättrats alls sedan förra veckan, säger Christina ”Titti” Mattsson, fältmästare vid Ålands försöksstation.
Vilka grödor drabbas värst?
– När det är så här torrt drabbas precis allt: grönsaker, frukt, bär, potatis och så vidare. Har man stora odlingar har man oftast bevattningssystem, men det händer ju att vatten inte finns att tillgå när det är så torrt, förklarar Mattsson.


Ingen vattenkris
Jordbrukaren Joakim Sjögren i Lemland påverkas också av torkan. Han hade liksom många andra hoppats på regn i söndags, men får nu fortsätta att vattna på egen hand.
– Hittills har vattnet räckt bra, jag har rätt stor bevattningsdamm. Men torkan ser ju ut att fortsätta så vi får se vad som händer. När det väl kommer regn hoppas jag bara att det inte går som på Gottland och Öland: där fick de så mycket regn att odlingarna förstördes.
Vid Ålands vatten upplever man rekordhög förbrukning till följd av torkan.
– I juli månad ligger vi nu på cirka 25 procent över fjolårets förbrukning under samma månad. Om det fortsätter så här blir det garanterat rekord för juli, säger Brage Karlsson, driftchef.
Trots att förbrukningen är hög råder ännu ingen vattenkris. I ett pressmeddelande från Finlands miljöcentral meddelar man att grundvattenläget i hela landet är gott, tack vare all snö som föll i vintras. I allmänhet befinner sig grundvattenståndet nära medelvärdet eller något högre.
Läs mer i papperstidningen!

Axel Kronholm