DELA

Nu ska parterna kallas till medling

Lotta Wickström är Ålands distriktsförlikningsman sedan bara några månader tillbaka.
Nu kan hon kastas rakt in i hetluften, i och med Tehys strejkvarsel.
Någon gång i augusti eller september utsågs Lotta Wickström till Åland distriktsförlikningsman. Hon hade inte räknat med att få sitt första uppdrag riktigt så här snabbt.
– Jag blev kontaktad av Tehy för någon vecka sedan som berättade att man övervägde den här åtgärden, så att jag skulle vara förberedd och rensa i kalendern under den här tiden. Sedan fick jag reda på i torsdags morse att man skulle inleda det här, säger hon på fredagseftermiddagen.
Som distriktförlikningsman kan hon nu bara invänta riksförlikningsmannen Esa Lonkas beslut om hur ärendet ska drivas vidare.
– Bollen ligger nu hos riksförlikningsmannen som i sin tur beslutar om det ska ske en medling hos honom eller om han delegerar det hit till Åland. I så fall sköter jag medlingen. Då sammakallar man parterna och försöker få dem att prata med varandra.
Medlingen måste ske inom de två veckor som nu kvarstår innan Tehy tar ut sina medlemmar i strejk, så som man varslat om.
– Men man har ju från landskapets sida sökt hos riksförlikningsmannen om att få två veckor till på sig eftersom det rör en sådan bransch som det gör. Men det har han inte fattat något beslut om ännu, så just nu är det två veckor.
Wickström väntar besked från Lonkas kontor antingen i dag eller i morgon.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung