DELA

Nu ska åländsk hud bli färggrann

Linda Salmi sitter och funderar på att utvidga sin tatuering. Inga problem.
Utbudet på Åland har ökat med två tatueringsstudior som öppnat sina dörrar i Mariehamn. Rogges Tattoo i Västernäs och Dinos Tattoo&Shop på Ålandsvägen. Nu ska ålänningarna få färggrann hud.
På en vecka har Mariehamn välsignats med två nya tatueringsstudios. Linda Salmi kommer inte att ha brist på tatuerare för sina önskemål.
Först ut var Rogges Tattoo på Måsvägen i Västernäs i Mariehamn. Roger ”Rogge” Långström har lång erfarenhet som tatuerare och har jobbat i Sverige, Finland och Spanien. Han började tatuera som 16-åring och övade på…sig själv!
Roger visar vänster överarm där det ännu finns svaga spår av de första trevande försöken, men de är så gott som täckta av nya tatueringar.

Nästan varje helg
Roger har bott i Sverige i fyra år.
– Jag var nästan varje helg till Åland och tatuerade.
Tills slut fattades beslutet att flytta till Åland och öppna eget.
Efter en knapp vecka är affärerna redan i full gång. Förutom att Roger själv tatuerar skall han bjuda in gästtatuerare från Spanien och Finland före jul.
– De kommer från Jaganath tattoo i Malaga och finska Domino tattoo.
Har du någon speciell stil på dina tatueringar?
– Jag har lärt mig alla stilar från tribaler till foton.
Foton? Ja, tydligen kan man ta med sig ett foto på sin lilla son i en badbalja och få den tatuerad på armen (om man vill).
Väntetiderna är inte så långa än. Roger säger att det finns tider än så länge.

Begränsningar
En tatuering sitter där den sitter och Roger tatuerar helst inte i ansiktet på sina kunder. Vad gäller händerna tar han det från fall till fall.
– Om det är någon som redan har mycket tatueringar så är det okej, men om det kommer in en 18-åring så säger jag nej.
Åldersgränsen 18 år håller Roger, men om någon 17-åring kommer in med sin förälder kan han rucka på den regeln.
– Om det är något smått som jag vet att personen kan leva med.
Vad gäller motiven ger Roger råd och hjälp utgående från kundens önskemål. Vissa saker gör han inte.
– Till exempel hakkors vill jag inte göra.
Modet i tatueringsbranschen växlar precis som inom allt annat. Nu är det ”black and grey” som gäller men också färger med djup och skugga.
Priset för en tatuering är 70 euro och uppåt, beroende på motiv och svårighetsgrad.
– Vissa små bilder kan ta längre än stora.

Studio och butik
Cia Borg tyckte att det behövdes en tatueringsstudio i Mariehamn.
– Vi har redan en väntelista så vi märker att intresset och efterfrågan är stor på Åland.
I Dinos Tattoo & Shop kombinerar man tatuering och piercing med att sälja prylar och kläder med inspiration från tatueringen. Som exempel nämner Cia Borg märken som Sinful, Ed Hardy, Sailor Jerry och Affliction. De har inte sålts över huvud taget på Åland tidigare.
– Det är väldigt stort i USA och börjar bli stort i Sverige. Det är det senaste man kan ha.
Själva lokalen är helt i stil med genre. Väggarna är målade med tatueringsmotiv och det finns litteratur om tatueringar.
– Här ska man kunna sitta i lugn och ro och välja tatueringar och diskutera med tatueraren. Våra tatuerare håller hög kvalitet och kommer från Sverige och Finland. De har jobbat i kända studios som till exempel House of Pain och Evil Eye.

Gästtatuerare
På Dinos Tattoo & Shop har man inte inriktat sig på någon speciell stil utan det beror på den gästtatuerare som kommer. På så sätt får man ett brett utbud på inriktningar och stilar. Den första tatueraren kommer inom ett par veckor.
Stilarna är många. Det kan vara old school, som är ankare, skepp och pinuppor i gammaldags stil, eller japanskt. Det kan vara allt möjligt enligt Cia.
Så för oss andra som inte vågar tatuera oss är det bara att invänta nästa sommar och beskåda vad som dyker fram när långbyxor och tjocka tröjor försvinner.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax