DELA

Nu kan snön försvinna

Efter den vita julen är nu mildare väder att vänta framöver och det kan till och med bli regn på nyårsafton. Det meddelar Meteorologiska Institutet.
Vi kan ändå vara nöjda med att julen har varit historiskt vit. Om man ser till Sverige så är det inte ofta som hela landet har fått se ett snötäcke på marken när man vaknar upp på julafton. Innan de snörika vintrarna 2009 och 2010 hade det inte hänt på väldigt länge, skriver Sveriges Meteorologiska Institut.
Nu är vintervädret över för ett tag. Fram till helgen och även under nästa vecka kan vi förvänta oss mellan två och tre plusgrader, kanske till och med fyra. Tidvis kommer det att komma nederbörd i form av regn. Snötäcket kommer att minska rejält. Det är ännu möjligt att temperaturen någon gång smyger sig under nollan den kommande veckan, men den allmänna trenden framöver är betydligt mildare väder.
Prognoserna för nyårsafton visar på att det kan komma att bli ganska kraftiga vindar från väst och omkring två plusgrader. Det finns även risk för att ett regnområde drar in från sydväst under nyårsnatten och blöter ner alla nyårsfirare. När vi kan vänta oss att riktigt vinter återvänder igen är ännu svårt att säga. (fj)