DELA

Nu börjar Hungerdagsinsamlingen

I dag drar Operation Hungerdagen 2009, Röda korsets största insamling, i gång på allvar.
Årets tema är ”Hjälp behövs långt borta. Och nära”.
”När en katastrof inträffar behöver människor hjälp snabbt. Rent vatten, mediciner, mat och skydd. Trots att en katastrof kommer som en överraskning kan man vara förberedd.
Genom Operation Hungerdagen samlar vi in pengar till Röda Korsets Katastroffond som hjälper när katastrofen inträffar långt borta. Och nära.” skriver verksamhetsledaren för Åland distrikt Stefan Simonsen i ett pressmeddelande.

Över 30.000 ifjol
Förra året samlades det in rekordmycket pengar på Åland i samband med Hungerdagen, över 35.000 euro.
”Detta lyckades dels genom alla våra aktiva och frivilliga i Röda Korsets 16 avdelningar runt landskapet. Men också människor som tidigare inte haft kontakt med Röda Korset ställde upp och samlade in tusentals euro genom att stå med bössan. Vi uppmanar därför alla som har en timme eller två att ta kontakt med distriktskansliet och bli insamlare – det är ett värdefullt bidrag till insamlingen.” skriver Simonsen.
Anmälan kan göras till telefon 528 500.

Barn hjälper
Runtom på Åland genomförs olika aktioner under de kommande dagarna, det serveras ärtsoppa och säljs annat till förmån till insamlingen. Bland de aktivaste hjälparna finns många åländska skolbarn, som både går runt med sparbössor i byarna och ordnar försäljning för att samla in pengar.
Exempelvis säljer elever från Källbo och Pålsböle skola bakverk och grönsaker utanför Mattssons i Godby i dag och i morgon. Getaelever säljer hembakt och sjunger utanför Getaboden på fredagen och i Kvarnbo korsning står Rangsbyelever och tar frivillig vägtull av bilister.

Via bank
Det går även att lämna bidrag till insamlingen direkt via banken. Konton finns på Ålandsbanken 660100-2124956, Nordea 203220-106421 eller Andelsbanken 557804-55009796.
Det går även att ringa ett donationstelefonnummer 0600-122 20, om man vill ge cirka 20 euro, eller till 0600-122 10, cirka 10 euro.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax