DELA

Normalt väder i juli månad

Juli månads väderlek har enligt mätningar gjorda vid Ålands försöksstation varit relativt normal såväl ifråga om temperatur som nederbörd, skriver försöksstationen i ett pressmeddelande.
Det har till och med varit något varmare och torrare än medeltalet för de år försöksstationen gjort mätningar, eller från och med år 1972.
– Det som visavi nederbörden har varit speciellt påtagligt är de många nederbördsdygnen. Det har långt sett ut som ett varannandagsväder. Det har uppmätts regn under hela 16 dygn i juli. I och med att nederbörden fallit skurartat är det värt att konstatera att regnmängderna varierat lokalt, skriver föreståndaren Ulla Boman.
Som exempel nämns att östra delen av landskapet, speciellt skärgården, fick mycket regn i tisdags, då det på försöksstationen uppmättes endast 5 millimeter.
– Det instabila vädret i juli har för jordbrukets del satt käppar i hjulet för höskörden, som på en del håll kvalitetsmässigt skadats, däremot har ensilagevallen vuxit rejält. Spannmålsskörden ser så här långt bra ut, en del liggsäd har bildats, där regnskurarna varit kraftiga. Också mycket lokala hagelskurar har förekommit, som skadat fruktodlingar.
Medeltemperaturen i juli var 16,4 grader, 0,4 grader varmare än normalt. Den högsta temperaturen vid två meters höjd var 25,3 grader den 5 juli, och den lägsta temperaturen vid vid markytan var 5,1 grader den 22 juli
Nederbörden var 50,9 millimeter, 10,1 millimeter mindre än normalt. (uw)