DELA

Nordlandia loss ur isen

Eckerö Lines ms Nordlandia kom vid 16-tiden loss ur isen och kunde fortsätta mot Tallinn.
Då hade de 850 passagerarna suttit över sex timmar fast i isen på Finska viken.
Estlandsbåtarna Superstar och Baltic Princess lyckades vid 16-tiden på fredag eftermiddag köra upp en ränna och hjälpa sin till storleken mindre konkurrent, Eckerö Lines ms Nordlandia, att komma vidare i det svåra isläget på Finska viken.
Nordlandia, som går mellan Helsingfors och Tallinn, fastnade i isen en och en halv timme efter avgången från Helsingfors klockan 8. Eftersom flera fraktfartyg och oljetankers är i behov av assistens kunde ingen isbrytare rycka ut på dagen för att hjälpa fartyget.

Vända tillbaka
Hamnmyndigheterna i Helsingfors skickade i stället ut bogserbåtarna Hector och Kraft men innan de hann fram hade de två passagerarfartyget lyckats röja undan i isen så att Nordlandia kunde segla vidare mot Tallinn. Bogserbåtarna fick i stället order om att vända tillbaka mot huvudstaden.
Enligt hamnmyndigheterna kommer isbrytaren Tarmo att finnas på rutten i kväll och se till att Nordlandia kan ta sig tillbaka till Helsingfors utan problem.
Eckerö Lines vd David Lindström säger att målet är att Nordlandia skall avgå på lördag enligt tidtabellen, det vill säga klockan 9.00 från Helsingfors.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax