DELA

Nordlandia fast på Finska viken

Eckerö Lines ms Nordlandia sitter sedan 9.30 i morse fast i isen cirka 15 kilometer söder om Helsingfors.
Ombord finns 850 passagerare.
Nu börjar vintern märkas också till sjöss. Eckerö Lines m/s Nordlandia, som går mellan Helsingfors och Tallinn, körde fast i isen ungefär en och en halvtimme efter avgången klockan 8 från Helsingfors.
Bogserbåten Hector från Helsingfors beräknas nå Nordlandia på seneftermiddagen men enligt hamnmyndigheterna är det osäkert om Hectors hästkrafter kommer att räcka till för att Nordlandia bort ur isen. Lyckas det inte kan de 850 passagerarna ombord få vänta ytterligare i timmar eftersom samtliga isbrytare för tillfället är upptagna med assistens på andra håll.

Som bilar
Eckerö Lines VD David Lindström säger att man har som mål att Nordlandia i morgon lördag skall kunna gå enligt tidtabellen kl 9.00 från Helsingfors. Om fartyget hinner ta en sväng till Tallinn före det är oklart.
Nordlandias öde slås upp stort i den finska kvällspressen.
Passagerare ombord berättar till tidningen Ilta-Sanomat om klättrande isflak stora som bilar. David Lindström konstaterar dock i en kommentar att isen inte på något sätt har skadat Nordlandias skrov.

Mindre förseningar
Enligt Ilta-Sanomat har passagerarna hållit sig lugna och på gott humör.
Isläget utanför Finlands södra kust är just nu bekymmersamt. Flera fraktfartyg och oljetankers ligger i de olika hamnarna och väntar på isbrytarassistens.
Isen i Helsingfors har också påverkat Viking Lines fartyg men det handlar bara om mindre förseningar.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax