DELA

Nordeas personal strejkar

De anställda protesterar mot bankens saneringsprogram med en punktstrejk under fredagen. Betalkort och internetbank fungerar ändå och banken är öppen som vanligt på måndag.


Klockan tio på fredag förmiddag marscherade Nordeas anställda ut från kontoret. Också alla andra kontor i Finland gör samma sak i protest mot att över 300 anställda hotas av uppsägning i bankens planerade saneringsprogram.
– Nordeas anställda har förlorat förtroendet för bankledningen. Deras uppfattning om arbetssituationen är ljusår från verkligheten, säger huvudförtroendeman för Nousu, nordeaanställdas fack, Paula Hopponen i ett pressmeddelande.
År 2013 redovisade Nordea en vinst om 4.1 miljarder euro och till aktieägarna betalades dividender till en sammanlagd summa om 1.7 miljarder euro.
På Åland håller man med om kritiken
– Vi är alla här lokalt av samma åsikt och stöder beslutet att marschera ut i protest mot de aviserade personalnedskärningarna i Nordea, säger fackets förtroendeman på Nordea Åland Anna Hedenberg.

Kontorsdirektör på Åland Jan-Erik ”Jenki” Rask menar att det inte går att säga om någon på kontoret i Mariehamn kommer att drabbas av uppsägningarna innan midsommar då samarbetsförhandlingarna avslutas.
Facket menar att banken går bra och åtgärderna är onödiga, vad tycker du?
– Banken går bra och ska gå bra. Det här handlar om att framtidsutsikterna som inte är så ljusa för bankverksamhet. Bankens ledning ser en betydande nedgång. Det här har också sin bakgrund i att allt fler bankärenden görs på egen hand på internetbanken, säger Jenki Rask.