DELA

Nordea skyller på ”Stucke”

Sture Carlson var en yrkesmässig placerare med stor erfarenhet och kunskap och han var väl medveten om riskerna med Mermaid-masslånet när han tecknade 300.000 euro i mars 2006.
Den uppfattningen har Nordea som nu har svarat på Carlsons stämningsansökan.
I början av september avslöjade Nya Åland att Chips tidigare koncernchef Sture Carlson hade stämt Nordea för att hela det kapital på strax under 300 000 euro som han satsat i ett masskuldebrevslån i Mermaid-serien hade gått förlorat i den internationella finanskrisens virvlar.
I stämningsansökan uppgav han att han trott att kapitalet var garanterat och att han inte hade fått information om eller förstått att kapitalet kunde minska eller gå förlorat.
Nordea svarade i fredags – efter att ha fått förlängning med en månad – att hans påståenden saknar grund. Svaret är 19 sidor långt och har sammanställts av advokat Niklas Langenskiöld på advokatbyrå Castrén & Snellman i Helsingfors.


Stor förmögenhet
I svaret kan man bland annat läsa följande:
I början av 2005 inledde Mikael Granskog vid Nordea i Mariehamn diskussioner om värdeplaceringar. Sture Carlson hade en stor förmögenhet – cirka 10 miljoner euro – och han kunde ”enligt vilken måttstock som helst klassificeras som en yrkesmässig placerare”. Banken valde ändå att behandla honom som en icke-yrkesmässig placerare.
Först presenterades Mermaid 4 och en tänkt placering på 2,5 miljoner euro. Men Carlson funderade så länge att teckningstiden gick ut. I stället placerade han efter nästan ett års funderande 300.000 euro i Mermaid 6 som till sin uppbyggnad var likadan som fyran.


”Fullt medveten”
Enligt Nordea var Carlson fullt medveten om att masslånet var förknippat med risken att kapitalet delvis eller helt kunde gå förlorat och att det var han som bar kreditrisken för de 100 bolag som placeringen var baserad på – inte Nordea.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax