DELA

Nauclér redo för riksdagsvalet

Tidigare kanslichefen Elisabeth Nauclér ställer upp i riksdagsvalet för de obundna.
– Ja, hon har visat sitt intresse, säger obundnas ordförande Gun-Mari Lindholm.
Men de frisinnade har ingen kandidat den här gången.
Efter gårdagens möte där Elisabeth Nauclér meddelade sitt intresse för att kandidera till riksdagen vidtar nu ”lite julfrid”, som Gun-Mari Lindholm säger.
– Vi träffas igen andra veckan i januari för att stämma av hur alla ser på det, det är inte slutgiltigt ännu. Men hon (Nauclér) är intresserad.
De frisinnades ordförande Johan Ehn meddelade i går att partiet inte ställer upp någon kandidat i valet. Det är frisinnades Roger Jansson som sitter i riksdagen som bäst. Redan tidigt tillfrågades stadsfullmäktiges ordförande Tage Silander, men han tackade nej. Senast var det partiets viceordförande Victoria Sundberg som backade ur.
Efter att ha frågat den sista och flera andra så beslöt vi göra så här. Vi stöder en borgerliga bas för valet men behöver inte ha en egen kandidat, säger Ehn.
Det betyder nu att den borgerliga listan har tre kandidater. Det är från tidigare Roger Eriksson (lib) och Magnus Lundberg (c) och nu också Elisabeth Nauclér för de obundna.

Dags för en kvinna
Den obundna partiordföranden listar ett antal skäl till varför Elisabeth Nauclér skulle vara en bra riksdagsrepresentant för Åland.
– Hon är väl insatt i de frågor som man diskuterar i riksdagen och har en bra utbildning för att kunna ta till sig alla de texter som kommer till riksdagen
– Hon har ett stort kontaktnät redan, som man annars ska bygga upp. Hon har språkkunskaper och internationella kontakter.
– Och så är det ju jätteroligt att det skulle bli en kvinna i så fall, som många sagt att det är dags för.

Tveksamma
Hur ställer sig de frisinnade till Nauclér?
– Vi har hört att hon säger ja. När alla är nominerade så skall listan tillbaka till vår styrelseför diskussion. Då tittar vi på valplattformen och kandidaterna som är uppställda, säger Johan Ehn.
Både de frisinnade och centern har i ett tidigare skede ställt sig tveksamma till att ha med Elisabeth Nauclér i valsamarbetet.
Vad det svaga intresset för riksdagsvalet beror på kan Ehn inte säga på rak arm. Men en delorsak tror han är språket.
– Man känner att man behöver kunna finska bra för att göra sig hörd och kunna påverka.

HARRIET TUOMINEN