DELA

Nattöppet för Harry Potter

Den 21 juli släpptes den sista Harry Potterboken, ”Harry Potter and the Deathly Hallows” på originalspråket engelska. Den slog alla försäljningsrekord har och nu tagit platsen som årets bästsäljare.
Senaste natt gavs den ut översatt till svenska, och Mariehamns bokhandel höll öppet.
Att säga att JK Rowling med sin Harry har gjort succé är i det närmaste en underdrift. Hennes böcker har översatts till ett sextiotal språk och omkring 300 miljoner exemplar har sålts världen över. Hittills alltså.
Att törsten efter Potter skulle släckas finns det nog ingen direkt risk för, något som de skrikande massorna av fans som slöt upp vid världens bokhandlar i somras vittnar om.

Stillsammare
Releasepartyt på Mariehamns bokhandel senaste natt var en stillsammare affär, något som butiksägarna Pernilla och Dan Söderlund också hade väntat sig.
– Vi trodde nog redan på förhand att det inte skulle komma så många, men vi kände att när det är sista boken så måste vi ändå ordna något extra.

Staplar av böcker
Skyltningen i bokhandelns fönster bestod av höga staplar av böcker, med Alvaro Tapias och Peter Bergtings vackra omslag lysande ut mot Torggatan. Pernilla och Dan var själva utklädda i trollkarlskläder och musiken från en av filmerna om Harry Potter spelades inne i butiken.
– På onsdagen den 21, den egentliga releasedagen, kommer vi att ha fler evenemang och utklädda människor i butiken. Det är ju många yngre barn som kanske inte får vara uppe så här sent som vill ha boken, så då vill vi ordna något för dem också.

Faktabok nästa
Trots att ”Harry Potter och Dödsrelikerna”, som den heter på svenska, är den sista boken där vi får följa Harry och hans vänner, så behöver inte fans oroa sig för att inte höra från Joanne Rowling igen. Hon har utlovat en Harry Potter-encyklopedi där alla fakta som inte fått plats i böckerna skall samlas, och har även sagt att hon jobbar på en bok för yngre barn och en för vuxna.
I den närmaste framtiden väntar dock enligt uppgift en välförtjänst semester för författaren.

Hoppas på bra slut
Bland de sammanlagt åtta Potterfans som vågade trotsa kyla och trötthet vid midnatt för att få köpa boken först av alla fanns Ulrika Kjeldsen. Hon har läst böckerna många gånger om och ville vara med på bokhandelns nattöppet för att göra något speciellt av boksläppet när det nu var den allra sista boken.
– Jag hoppas på ett bra slut, och att inte allt för många dör!

TEXT & FOTO: IDA KRONHOLM