DELA

Nästan 11.000 tog vaccin mot svinflunsa

10.967 stick mot svininfluensa AH1N1 har ÅHS delat under den åländska vaccinationkampanjen.
Hittills har 14 fall av sjukdomen bekräftats, troligtvis finns dock ett stort mörkertal.
Vaccintionskampanjen mot svininfluensa AH1N1 slutfördes på torsdagskvällen. Då höll hälsocentralerna i Godby och Mariehamn sista gången öppet speciellt för att kostnadsfritt vaccinera alla ålänningar som ville.
Enligt ÅHS statistik har 10.967 vaccinationer givits under kampanjen. Siffran kan uppfattas som hög, men det önskvärda resultatet skulle ha varit betydligt högre. Helst skulle uppemot 70 procent av ålänningarna låtit vaccinera sig.
– Men vi känner oss ändå tillfredställda med att 11.000 tog vaccin, trots en del negativa och tvivlande insändare, säger klinikchef Birgitta Hermans.

Över 40.000 TBE
TBE-vaccineringen var en liknande massvaccineringskampanj på Åland – och betydligt populäre bland ålänningarna. Under perioden 1 januari 2006–6 augusti 2009 var det 17.551ålänningar som tog TBE-vaccin.
– Vi gav 40.684 doser. Ett enormt bra resultat, säger Birgitta Hermans.
Hälsomyndigheter har tidigare varnat för att det kan komma flera epedemivågor av svininfluensan. Just nu är det dock oklart om, eller när, en sådan skulle nå Finland och Åland.
– Man hoppas att vaccinationskampanjen har stävjat detta. Likaså har god handhygien och hostteknik haft god effekt och hindrat smittspridningen, säger Birgitta Hermans.

Redo fortsätta
Om nya direktiv ges från nationella myndigheter finns beredskap att fortsätta vaccinera på Åland. 500 doser vaccin finns redan i lager och mera finns att få.
Hur många fall av svininfluensa har det funnits på Åland?
– Vi har haft 14 labbverifierade fall. Men vi slutade ju ta prov när det fanns bekräftade fall i en population och antog att insjuknade i samma område också led av svininfluensa, säger Birgitta Hermans.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax