DELA

Näringsministern beredd på frågor om stödet

Näringsminister Jan-Erik Mattsson (C) är beredd på att svara på frågor om flytten av de 3,7 miljöstödsmiljonerna under frågestunden i lagtinget på fredag.
– Därför har vi gjort en sammanfattande PM.
Han påpekar att både programändringen och förflyttningen av medlen ska godkännas av EU-kommissionen.
– Det är ännu inte gjort.
Näringsministern framhåller att det inte handlar om nya nationella pengar, i motsats till läget i riket där 20 extra miljoner har beviljats i LFA-stöd.
– På landskapsregeringens möte i juni presenterades väldigt mycket siffror och jag kunde inte så här länge efteråt komma ihåg alla detaljer när lagtinget tog upp överföringen av pengarna i måndags.
Fanns det några oklarheter inför beslutet?
– Allt var klart för min del.

Inte på detaljnivå
Hade du förankrat förslaget i Centerns lagtingsgrupp?
– Jag vill påstå att jag hade tagit upp det på generell nivå men inte på detaljnivå att ommoduleringen skulle ske. Storleken på överföringen var anhänggigjord, och möjligheten att kunna använda de pengar som fanns utan att tillföra nya medel.
Var det i något skede diskussion om att spara in miljöstödspengarna?
– Om man hade velat dra ner stödet till hälften så hade man sparat. Men vid den tidpunkten när beslutet fattades var det ingen som framförde det som något alternativ.

Lamt intresse
Borde man inte styra jordbrukarna i en mera miljövänlig riktning med stöden i stället för att konstatera att de inte är intresserade?
– Den frågan ska utvärderas under den här programperioden. Intresset för att gå in för miljöåtgärder var inte så stort som vi trodde.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax