DELA

Mystisk skogsdöd drabbade Sund

I 15 år växte Sune Holmströms nyplanterade granskog i Sund Finby hur fint som helst. Men för ett och ett halvt år sedan hände något och i dag är den två hektar stora skogen helt död.
Vad det beror på vet ingen och nu är experterna oroliga för att skogsdöden ska sprida sig.
Sune Holmström, som är hemma från Sund, är ofta ute i skog och mark och helst sysslar han med plantering och avverkning av skog. Men att en hel skog dör ut på det här viset, det har han aldrig varit med om förr.
– Det är ingen trevlig syn och det har gått väldigt fort, säger Sune Holmström när han tittar ut över skogen som på ett och ett halvt år gått från att vara frisk och välmående till att vara alldeles död.
– I början gulnade de och såg konstiga ut, men nu i vinter dog de totalt, säger han om de illa åtgångna granarna.


Helt unikt
Ålands skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman var med och tittade på skogspartiet tillsammans med Sune Holmström och landskapsforstmästare Mikael Sandvik för en månad sedan. Han är mycket förbryllad och säger att han aldrig har sett något liknande förut.
– Nej, inte på så stora områden och så plötsligt.
– Jag har faktiskt ingen aning om vad det beror på. Det är mycket märkligt att den kunde dö så snabbt. Först trodde vi att det handlade om någon förgiftning, men jag har svårt att tro det också.
Läs mer i papperstidningen!

John Granlund

john.granlund@nyan.ax