DELA

ms Alfågeln packad till bristningsgränsen

560 personer besökte Island in the Sun-festivalen på Jurmo i Brändö i år. På söndagseftermiddagen skulle en majoritet av dem åka hem med ms Alfågeln och passagerare hävdar att fartyget var överfullt.
Men fartygets befäl garanterar att man inte överskred den lagliga gränsen.
Skärgårdsfärjan ms Alfågeln får inte ha fler än 300 passagerare ombord, det är för så många det finns säkerhetsutrustning. Men flera passagerare på söndagens 14.30-tur mellan Torsholma och Hummelvik menar att det då måste ha varit fler än så ombord.
Anledningen till den stora mängden passagerare var att festivalbesökare från Brändö Jurmo skulle återvända hem. Festivalen hade 560 besökare och många åkte med den aktuella turen, ett mindre antal hade egna båtar, åkte tidigare eller tog bussen till Åbo.

Högt tryck
En passagerare berättar att trycket var stort när festivalbesökare och andra ville ombord på färjan.
– Folk klämde sig förbi innan bilarna hade kört av. Besättningen såg stressad ut, motade tillbaka folk som boskap och fällde tidigt ner bommen, säger hon.
Ombord var det trångt och hett och passagerare satt överallt där det råkade finnas ledig yta.
Men enligt landskapets trafikavdelning var det inte fler än 300 personer ombord på turen.
– Det hade ju varit olagligt, säger Ian Bergström på trafikavdelningen. Matroserna räknade till 298.
Eddie Lundgren som var befälhavare den aktuella turen intygar att de var två som räknade.
– Det var så varmt i salongen och många satt ute på däck, därför såg det väl mycket ut, säger Lundgren. Vi släppte ombord folk två i taget.
Simon Englund, arrangör av Island in the Sun-festivalen, berättar att man hela tiden förde en dialog med Alfågeln och det sista han hörde från bryggan i Torsholma var att det var ungefär 300 ombord.
– Men visst har folk konstaterat att det såg ut som en flyktingbåt, säger Englund.
Enligt rykten ska några personer ha blivit kvar på den solheta kajen i Torsholma men det känner varken besättningen på Alfågeln eller Englund till.

Osäker festivalframtid
Det var ett rekordår för festivalen och man hade inte räknat med att så många skulle komma. Festivalarrangörerna konstaterar att det var en miss från deras sida och att man måste planera bättre till nästa års festival. I värsta fall blir det inga fler festivaler. – Jurmo börjar bli för litet. Målet är att fortsätta men då är det mycket som behöver utvecklas, säger Englund.
Alfågeln var dessutom försenad på söndagseftermiddagen och det hängde på håret om artister och andra som skulle med Viking Line till Sverige skulle hinna fram.
– Alfågeln blir ofta försenad eftersom de tvingas köra med så tajt schema. Nu förberedde vi både Viking Line och Töftö eftersom det handlade om minuter, säger Simon Englund.

Tanja Lönnqvist

tanja.lonnqvist@nyan.ax