DELA

Mopedister orsakar många olyckor

Mopeder framförs olagligt på gångbanor, mot trafiken och med högre hastighet än tillåtet.
Kommissarie Nina Rasmus varnar för att likgiltigheten i trafiken ökat.
I fjol registrerades 97 fall där mopedföraren varit vållande till olyckan.
Sedan 2002 har antalet skadade mopedister i landet ökat kraftigt. Antalet mopeder har ökat, men personskadorna är fler i förhållande till antalet mopeder.
Orsakerna är många. Finska haverikommissionen som undersöker trafikskador nämner dålig körerfarenhet, alkohol och trimmade mopeder vara utlösande faktorer bakom olyckor i riket som i några fall lett till döden.
Kommissarie Nina Rasmus är orolig över den likgiltighet många mopedister även på Åland visar inför trafikreglerna.
– Moped framförs olagligt på gångbanor, mot trafiken och hastigheten är så pass hög att ibland klarar varken föraren eller mopeden av det. En högre hastighet betyder alltid längre bromssträcka.


Kraftig ökning
På Åland har man inte sett någon förändring till det bättre de senaste åren.
Mellan 2002 och 2007 ökade antalet skadeanmälningar där mopeder varit inblandade med 250 procent, samtidigt som antalet mopeder endast ökade med 65 procent. Åland har de senaste tre åren inte sett någon förändring till det bättre.
2007 var anmälningarna något fler, medan de gick ner 2008 för att öka igen 2009. I fjol anmäldes 99 skador till Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag. Av dem var 97 olyckor där mopedföraren varit vållande till olyckan.
Läs mer i papperstidningen.

CECILIA LINDVALL