DELA

Milda vindar till helgen

Ser man på satellitkartorna är det bara att konstatera att regnfronterna fortsätter att rulla in mot Skandinavien som regelbundna jättedyningar.
Det betyder att vädret i det stora hela fortsätter som hittills – uppehåll varvat med skurar. Det regnar i helgen och, enligt långtidsprognoserna, både i mitten och slutet av nästa vecka men mellan det ryms en och annan solsymbol. Vindarna blir måttliga men mot slutet av veckan växer de i styrka till kuling.
Före det kan vi njuta av en helg med tillfälligt högre temperaturer. Milda vindar strömmar in och det blir 10-12 grader under veckoslutet. Nästa vecka återgår temperaturerna till ensiffriga tal.
Sveriges meteorologiska institut konstaterar att det har varit extremt få köldknäppar i höst. Senast det inträffade var år 2000. Men nu har det blivit kallare i norr och Höglekardalen i Jämtland har ett 31 centimeter tjockt snötäcke.
Finlands meteorologiska institut har för sin del räknat ut att det har varit extremt lite hagelskurar i år, bara drygt 233 stycken. Det är ungefär hälften av det normala. Haglen har också varit mindre än normalt, årets största föll i Kuusamo i juli och mätte 4,5 centimeter i diameter.