DELA

Midsommarens nypotatis har kommit

Nypotatis är en självklarhet på mångas bord till midsommar. De små knölarna är mycket populära, och på Åland odlas potatisen för fullt.
Tage Eriksson är vd på Ålands producentförbund.
– Det finns många potatisodlare på Åland. I allmänhet finns nypotatis i butiken lagom till midsommar, säger han.
Varför ska man välja åländsk nypotatis?
– Den viktigaste faktorn för mig är att åländsk nypotatis är helt färsk. Visserligen tar det inte länge att forsla potatis hit från Sverige, men då kommer den ofta söderifrån och har tagits upp dagen innan den transporteras. Den åländska nypotatisen är garanterat ny, till skillnad från utländsk.
– Man är ju förstås alltid lite partisk, men gör man smakjämförelser är åländsk potatis väldigt bra. Vi har duktiga odlare här. Potatisens konsistens tycker jag att är viktigast. Det syns om de är fräscha, de är lite stadigare. De ska inte vara sega.
Hur äter du din nypotatis denna midsommar?
– Det blir på det klassiska sättet: med sill och nubbe. Sedan sjungs det väl en och annan snapsvisa också, så smakar det ännu bättre, säger Tage Eriksson med ett skratt.

Odlaren tycker till
Jan-Olof Karlsson i Ytterby, Jomala är potatisodlare. Han har inte varit odlare så länge men tycker det ser bra ut med potatisen i sommar.
– Ja, det är nog bra med potatis i år, det tror jag. Men jag tycker att priserna kunde vara högre, det är den utländska potatisen som pressar ner priserna. Det är mycket jobb att odla potatis.
Varför ska man välja åländsk nypotatis?
– Den är färskast, därför är den god.
Har du någon favoritpotatis?
– Jag kör med Timo, den är en tidig sort och verkar populär.
– Jag har ett tjänligt läge för potatisen, det är i en södersluttning. Potatisen växer bra där.
Hur äter du din nypotatis denna midsommar?
– Jag äter den traditionellt. Kokt potatis med sill.

Katrina Tapio (praktikant)