DELA

Midsommaren flyttar norrut

Den som brukar fira midsommar i Engelska parken får i år gå lite längre norut. Ombyggnaden av sjöfartsmuseet tvingar fram en tillfällig lösning.
– Det påverkar inte våra planer på firandet, säger stadens kulturchef Tom Eckerman.
Engelska parken lockar varje år cirka 500-1.000 midsommarfirare. Just nu pågår en ombyggnation av Ålands sjöfartsmuseum och på platsen där midsommarstången normalt står finns baracker.
– Kulturnämnden har meddelats att stången ska flyttas, så det ska inte påverka våra planer på firandet, säger Tom Eckerman.
Hur årets firande ska se ut är ännu oklart eftersom Eckerman väntar på att en ny kultursekreterare ska anställas.
– Firandet i Engelska parken är både populärt och viktigt. Många inresande och gäster tar sig dit för att få veta mer om hur man firar midsommar här. Dessutom är det vanligt att den äldre generationen söker sig dit, de som inte åker ut på landet eller i skärgården. Det här är en fest för alla, säger Eckerman.

Öster om Bastun
Tekniska verkens arbetschef vid markavdelningen, Lars-Göran Åström meddelar att stången i år får en ny plats norr om Engelska parken.
– Den placeras mellan Pub Bastun och Badhusparken som ett tillfälligt arrangemang, säger Åström.
Några träd ska inte behöva fällas för det tillfälliga arrangemanget. Sjöfartsmuseet nyinvigs enligt planerna hösten 2011 och senast då ska allt återgå till det normala.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax