DELA

Messtrakasserier nu i hovrätten

Poesi eller sexuella trakasserier, laglig eller olaglig uppsägning?
Arbetstvisten mellan den messande städaren och det åländska företaget har nu nått Åbo hovrätt.
I morgon är Åbo hovrätt i Mariehamn. Fallet gäller en arbetstvist mellan en manlig städare och ett åländskt företag som Ålands tingsrätt i mars i fjol avgjorde till företagets fördel.
Mannen sades upp som städare i företaget främst på grund av fem textmeddelanden som han skickade till Nya Åland där de publicerades anonymt. Två av de messen skickade han också till en kvinnlig kollegas telefon.

Är poesi
Kollegan upplevde messen som obehagliga sexuella trakasserier och det plus arbetsgivarens missnöje med vissa arbetsinsatser ledde till att mannen fick lämna jobbet.
Mannen själv hävdar att texten är poesi och inte sexuella trakasserier och att han blev olagligt uppsagd. Han tog frågan till domstol och i mars i fjol kom domen.

Tillräcklig grund
Tingsrätten ansåg att det handlade om just trakasserier och att det är tillräcklig grund för att häva ett arbetsavtal. Med den domen förföll mannens yrkande på 6.000 euro i skadestånd för ogrundad uppsägning.
Mannen, som fortfarande hävdar att det handlar om poesi, överklagade tingsrättens dom och nu blir det alltså hovrättens sak att avgöra frågan.

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax