DELA

Mera återhållsamt när landskapet festar

En alkoholfri välkomstdrink och två glas vin till maten. Sådan är alkohollinjen på landskapets julfest.
Men på festen i fjol – året för champagnefyndet – bjöd lantrådet på bubbelvin och betalade från sitt representationskonto.
Representationskontot är förvisso skattefinansierat, men det har skurits ner med ungefär hälften sedan 2009 och är i år 4.800 euro, samma som i fjol.
Meningen är att pengarna ska användas i lantrådets kontakter med myndigheter under representationsmiddagar och lunchmöten. Apanaget är en skattepliktig förmån och någon redovisningsplikt ingår inte.


Stram alkoholpolicy
Förvaltningschef Arne Selander berättar att landskapet har en restriktiv alkoholpolicy för personalen och att policyn i princip också gäller ministrarna i landskapsregeringen.
I samband med budgeten fattas beslut om hur den ska förverkligas och där finns det enligt förvaltningschefen noggranna beskrivningar om intern och extern representation.
– Det finns möjlighet att bjuda på öl och vin, främst när det gäller extern representation när vi har ministrar och riktigt höga tjänstemän på besök. Vid intern representation förekommer det i praktiken nästan aldrig att man nyttjar alkoholdrycker.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre