DELA

Maskerad rånare tog pengar med våld

Efter tre timmar av hot och misshandel lovade ynglingen att kalla på sina föräldrar som skulle komma med pengar.
– Jag blev rispad med kniv i ansiktet och skuren så svårt i tummen att jag fortfarande inte kan böja den, berättade ynglingen i rätten i går.
De två åtalade männen, båda i dryga 20-årsåldern, kom med poliseskort. De är häktade efter tidigare brott.
Rubriken i stämningsansökan lyder rån alternativt misshandel, olaga hot, olaga tvång och utpressning samt grovt vållande av personskada. Händelsen ägde rum i Mariehamn Strandnäs den 27 januari i år.
Den yngling som hotats och knivskurits är inte sedan tidigare känd av rättsväsendet. I rätten i går fann han det så obehagligt att han ville ge sin berättelse utan de två åtalade närvarande. De fördes av poliserna in i en angränsande sal där de kunde lyssna till vad ynglingen sa.


Anklagad för stöld
Så här berättade han:
– Jag blev bjuden på fest till en av killarna. Genast när jag kom dit anklagades jag för att ha tagit 20 euro av honom tidigare, något som jag inte hade gjort.
Situationen blev hotfull. En av killarna tog fram en kniv, höll den framför ynglingens ansikte, rispade honom på kinden som började blöda och krävde att han skulle ringa till sina föräldrar för att de skulle komma med 100 euro.
– Det ville jag inte. Då slog en av dem stereon i huvudet på mig.
Efter mer än två timmar av hot och misshandel ringde han till slut föräldrarna. Klockan var då cirka fyra på natten.
– Men då ville killarna plötsligt ha mer pengar, 350 euro. Det vägrade jag. Då hände det här med tummen. Det hände när de drog ner mig på golvet och började sparka. jag försökte skydda ansiktet och då träffade kniven mig i tummen, säger han och visar ärret.


Ända till benet
Det blödde kraftigt. Enligt ynglingen knivskars tummen ända ner till benet.
– Så då ringde jag mina föräldrar som lovade att de skulle komma till bankomaten i Strandnäs och ta ut pengar. Vi stämde träff där.
En av killarna maskerade sig med en halsduk för ansiktet och uppfälld huva för att föräldrarna inte skulle känna igen honom. Allt gick som planerat – killen fick pengarna och ynglingen åkte hem med sina föräldrar.
Enligt ynglingen visste den andra killen mycket väl vad som var på gång.
– De tvingade mig att sitta i ”skamvrån” i ett skede medan de diskuterade hur de skulle göra.
Han kom inte ihåg allt som hänt – ”jag var ju chockad” – men tror att han sagt åt föräldrarna att han hotades med kniv.
– Morsan och farsan förstod nog att det var allvarligt.


Hotade ta sonen
Föräldrarna har berättat att den maskerade killen hotade med att ta med deras son igen om han inte skulle få de begärda pengarna. De visste inte om killen fortfarande hade kniv och gjorde därför som han sa.
Killarna har i stort sett medgett brotten i förundersökningen. Domen kommer senare.
De två killarna åtalades också för straffbart bruk av narkotika under veckan före rånet/utpressningen.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax